2013-11-25

KD-politiker grillas om det svenska försvaret av Roger Johansson


Vad händer med det svenska försvaret? var temat då Kristdemokraterna bjudit in till ett samtal i Rådhuset igår kväll. Förutom lokala kristdemokrater deltog riksdagsmannen Mikael Oskarsson, som sitter i Försvarsutskottet, och ungdomsförbundets ordförande Sara Skyttedal. Samtalsledare var Roger Johansson med ett stort engagemang i det svenska försvaret.
Det utvecklade sig till en intressant och trevlig kväll, inte minst beroende på Roger Johanssons sätt att leda samtalet.
Mikael Oskarsson (KD) riksdagens försvarsutskott.
Sara Skyttedal, KDU:s ordförande med ett stort engagemang för försvarsfrågorna. Passande namn förresten!
Arrangören Magnus Jacobsson (KD) och partikamraten Martin Hellström. Längst till höger Ulf Blomgren, Bohusläningen.

Att tilltron till det svenska försvaret inte är särskilt stor hos någon av kvällens aktörer var tydligt. Oskarsson berättade att avskaffandet av värnpliktsarmén inledningsvis har inneburit stora personalförsörjningsproblem och detta måste man genast ta itu med.

På den raka frågan från Roger Johansson om de anser att Sverige skall gå med i NATO svarade Skyttedal ett väldigt tydligt ja! Oskarsson lindade in sitt svar med diverse politiska svängar men för åhöraren var det ändå att uppfatta som ett ja.

På en skala 1-10 där 1 är uruselt och 10 mycket bra uppmanades Skyttedal och Oskarsson att betygsätta Försvarsmakten så som det ser ut idag. Skyttedal svarade 2 och Oskarsson 3-3,5. Båda två ger alltså det svenska försvaret ett kraftigt underbetyg.

Bland åhörarna fanns dessutom en högre officer som bara kunde hålla med om betygsättningen eller kanske att den till och med var lite i överkant.  //

2 kommentarer:

 1. Kul att se den gamla domarstolen/borgmästarstolen och andra stolar från rådhusrätten (http://tinyurl.com/ngaqnuk) om än i fel rum :).

  Och sannerligen vilket aptonym Sara hade i sammanhanget.

  / T.C Hviterwall

  SvaraRadera
 2. Är det inte snarare den borgerliga försvarspolitiken som underkänns?

  Försvarsmakten är numera mycket tydlig om bristerna http://navyskipper.blogspot.se/2013/11/ar-marinen-snart-ett-blatt-minne-blott.html

  SvaraRadera