2013-11-30

Fristaden visar sin nyrenoverade kyrka på första advent

Insänt av Fristaden: 

Kyrka som allaktivitetshus

I två och ett halvt år har församlingen Fristaden renoverat den gamla missionskyrkan på Lilla Norrgatan 9 i Uddevalla. Nu till helgen, första advent, är det invigning.

Vi har velat bevara den gamla lokalens uttryck men göra den fullt modernt utrustad och funktionell. Det innebär, förutom teknisk utrustning för ljud och ljus, bl a fler toaletter, handikappanpassning och enklare planlösning.

Som det alltid är när man renoverar gamla hus så blev det mycket mer arbete än vi hade tänkt från början. En ny varmgrund har anlagts, nytt vatten, avlopp och ventilation. All elektricitet är omdragen och vi har lagt om taket. Huset har målats och den mysiga innergården har fräschats upp.

Den gamla altartavlans form finns kvar men själva målningen och texten är borttagen för att vara mer anpassad för lokalens fleranvändning. Både målningen och texten finns bevarade inunder och möjligheten att ta fram det igen finns.

Med duktiga arbetsledare och mycket planering har ett stort antal frivilliga gett åtskilliga timmar för att ro det hela i land.

Lokalerna kommer att användas flitigt under alla veckans dagar. Vi kallar kyrkan för ett allaktivitetshus eftersom vår intention är att vara en öppen plats för Uddevallaborna.

Huset kommer att rymma aktiviteter för barn, unga och vuxna. Fristaden har verksamhet som är mer än gudstjänsten på söndagar. Det är musik, dans, drama, stora och små samlingar av olika slag, soppluncher och samtal. Vi är också villiga att hyra ut till andra intresserade föreningar.

Församlingen Fristaden kommer att fortsätta att ha sina gudstjänster på söndagar kl. 16.00 i Pingstkyrkan eftersom lokalen på Lilla Norrgatan är för liten för att rymma den växande gudstjänstfirande skaran.
Kyrkan från 1896
Oktober 2011 varmgrund förbereds
Januari 2012 kyrksalen under bearbetning
 September 2013. Det nya ekgolvet oljas in
Kyrksalen snart färdig
Kyrkan färdig

1 kommentar:

  1. Ett enastående renoveringsarbete. De förtjänar en utmärkelse av något slag. Men trots alla tekniska finesser, saknades hörslinga. Jag frågade Janne Sääf. "Det kommer...!" svarade han. Kanske det ändå är onödigt. Viktigast är ORDET och det får man om man går till Pingstkyrkan
    Maj-Britt Jonasson

    SvaraRadera