2013-11-12

Inte helt lätt att datera bilden från Kungstorget

Det var många olika uppgifter om när bilden kunde vara tagen. Främst handlade diskussionerna om huruvida det är högertrafik på bilden eller inte. M a o är det högertrafik är bilden tagen efter den 3 september 1967 då högertrafikomläggningen var.

Själv är jag beredd att hålla med "högertrafikanhängarna". Det enda som skulle tala emot det är synpunkten att bussen i vänster bildkant inte skulle ha någon dörr på högersidan.

Kungshuset, som är med på bilden invigdes den 13 juli 1962. I Tidningsarkivet hittar jag uppgiften om att Rådhuset får en ansiktslyftning 1970. Det var antagligen då som det blev gult istället för rött som på bilden.

Sedan undrar jag över den svartröda Volkswagenbussen som står parkerad ungefär mitt i bilden. Just en sådan hade prästen Kurt Olsson i många år. Jag vill minnas det var en gammal polisbuss där den vita färgen lackerats om till röd färg.

Någon facit till bilden finns tyvärr inte. Jan-Åke Nilsson som mejlat bilden till mig svarar så här på min fråga om han känner till dateringen?

"Hej,
jag det är många teorier, själv vet jag faktiskt inte. Min släkting, som tagit bilden, var född 1899 och bör ha gått i pension 1966 (67 år var den normala pensionsåldern då) och efter det gick han ibland omkring med kameran. Givetvis kan den också vara tagen innan han slutade jobba så jag kan tyvärr inte hjälpa Dig"  //

9 kommentarer:

 1. En ledtråd kan vara bussen - när blev Kampenhof terminalen klar -i samband med det försvann
  Ua -TX från torget -och även bussarna -således är bilden tagen förre den tidpunkten.
  mvh
  Jürgen

  SvaraRadera
 2. En ledtråd kan vara bussen - när blev Kampenhof terminalen klar -i samband med det försvann
  Ua -TX från torget -och även bussarna -således är bilden tagen förre den tidpunkten.
  mvh
  Jürgen

  SvaraRadera
 3. Men nog verkar det vara högertrafik så vitt jag kan se.

  SvaraRadera
 4. Jag tror att det var vänsertrafik för efter omläggnigen stog bussarna åt andra hållet och körde upp Storanygatan eller till vänster och ner Kungsgatan

  SvaraRadera
 5. Jag gick på Agnebergsskolan när högertrafiken infördes och vill minnas att trafiken då gick upp längs Hamngatan och St Nygatan och ner längs Kungsgatan. På bilden kör bilarna ner på Hamngatan. Den borde därför vara tagen före 3 sept 67.

  SvaraRadera
 6. Jag hhåller på första hälften av 60-talet med t.p att flertalet bilar är 50-talare och använde då 10-12 är framöver. F.Ö.stämmer det med bussarna. Jag har själv et liknande foto från min Udv.-tid fram till 1964. Bertil J.

  SvaraRadera
 7. Olle Lundgren2013-11-13 16:58

  Jag instämmer med Anonym 12:33 om att västbunden trafik gick ner Stora Nygatan - Norra Hamngatan före högertrafikomläggningen, men inte efter. Dessutom vill jag minnas att Torggatan var enkelriktad söderut då (hela torget var en "cirkulationsplats"), vilket alltså förklarar VW:s och de blå bilarnas placering på höger sida av gatan trots vänstertrafiken. Detta tillsammans med att bussen inte har någon dörr på högersida får mig att påstå att bilden måste vara tagen före 3 september 1967.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om jag minns rätt gick denna buss länge som Personalbuss .mvh
   Jürgen

   Radera
 8. Det bör vara efter högertrafikomläggningen. E6 skylten och parkering förbjuden står båda på höger sida
  Bengt

  SvaraRadera