2013-11-08

KURIREN, BOHUSLÄNINGEN och jag

I mer än 50 år arbetade Gunnar Johansson som journalist i Uddevalla, först på Kuriren och sedan på Bohusläningen.

I sin nya bok delar han med sig av tidningsminnen från tidigt 60-tal och framåt. Det började på den sedan länge avsomnade Kuriren där han engagerades som 15-årig skolgrabb av redaktionssekreteraren Nisse Hillén och där chefredaktören Frank Eriksson styrde i fiskartröja och storstövlar.

Han berättar om möten med friidrottsstjärnorna Wilma Rudolph och Dan Waern och om hur han stod i givakt när skeppsredaren Gustafs Thordén ringde och frågade hur det hade gått för Oddevold.

Läsaren får också veta vad som hände bakom kulisserna när diskusbjässen Ricky Bruch och den 80-årige sportjournalisten Torsten Tegnér besökte Uddevalla.

Vi får vara med om sena kvällspass på Bohusläningens sportredaktion med oväntade besök av boxningspromotorn Edwin Ahlqvist, fotbollens förbundskapten Orvar Bergmark och gamle landslagscentern Harry Lundahl när de kom uppknallande på tidningen tillsammans med sportchefen Lennart Floodberg.

Här förekommer ett besök hemma hos stans starkaste polis, europamästaren Sanfrid Söderqvist. Här finns en pratstund med olympiske mästaren Knut Fridell och med Idrottsbokens grundare Lennart Brunnhage, som en gång jobbade som annonssäljare på Bohusläningen.

Vi möter också lokala idrottsledare och färgstarka personligheter som inte längre finns hos oss; skidornas och orienteringens Arndt Winberg, brottningens Stig Johansson, boxningens Sven Svensson och den gamle elitcyklisten Einar "Brallan" Jansson.

Här finns minnen från 25 Vasalopp inklusive möten med Mora-Nisse Karlsson och Sven Jerring samt en isande skildring av kylan som gick genom märg och ben på den lilla träläktaren vid ishockeyspelarnas utomhusrink på Prostängen.

Men alltihop började en solig sommardag 1958, då delar av den brasilianska VM-truppen i fotboll kom åkande i en bil på Egersbergsvägen i Uddevalla, där några grabbar stod och kickade boll.

Det är med stort nöje som jag nu läst Gunnars bok. Vi tillhör samma generation och delar många idrottsminnen och jag tror att många av Bohusläningens läsare också känner igen sig i hans berättelser. Och att dessutom få ta del av det som utspann sig bakom kulisserna, i omklädningsrum dvs det som vi aldrig fick veta.

Jag kan därför varmt rekommendera boken som ges på Recito Förlag och finns att köpa på www.litenupplaga.se för 226 kr inkl. frakt. Den finns även på någon av de andra boksajterna på nätet där priserna varierar något.

Den går också att rekvirera genom bokhandeln eller så kan man ringa Gunnar på tel 0522-105 99 eller mejla på gujohans@telia.com så tar han hem och säljer boken för 210 kr inom Uddevalla och signerar den för den som så önskar. 

Mycket nöje!!  //

2 kommentarer:

  1. Trevlig läsning och intressanta bilder. Rekommenderas !
    C-M Norrman

    SvaraRadera
  2. Fint att Gunnar ger en recention av denna "kulturbok". Jag har självfallet beställt ett ex.för in-blick i mitt dåtida Uddevalla. Träffade Gunnar redan på 50-talet som kollega till fotografen Arne Andersson. Mina fotominnen finns hos Fotoklubben. God fortsättning önskar Bertil Jansson

    SvaraRadera