2013-09-15

Bohusläns regemente 100 år i Uddevalla

Foton Christian Hviterwall, Roger Johansson och Nils Bergman. Text Roger Johansson.

Hemvärnets musikkår Bohus Dal spelade på torget. Den blir bara bättre för varje år. Kamratföreningens ordförande Per Norberg hälsade välkommen, kommunfullmäktiges ordförande Ralph Steen höll ett, som vanligt, genomtänkt och intressant tal med betraktelser över tiden för inmarschen och utvecklingen i Uddevalla därefter.

Fanvakt och musikkår marscherade upp till kasernerna, där musikkåren spelade, majoren emeritus Bo Sandell (i uniform m/1886 för menig med mössa m/1899 för major) berättade inspirerat om ceremonierna kring och högtidlighållandet av intagandet av kasernerna. Därefter batalj mellan karolinskt fotfolk och kavalleri under kanonernas dån och musköternas knallande.

Spektakulärt. Ett och annat barn skrämdes och gråt interfolierade salvorna.

Fastighetsägaren Hemsö representerades av Johnny Göthberg, som berättade om ambitionerna för området. Återstår att finna en långsiktig lösning för regementsparken och försvarsmuseet.

Roger Johansson
Kamratföreningens ordförande Per Norberg.
Kommunfullmäktiges ordförande Ralph Steen.
Major Bo Sandell.

8 kommentarer:

 1. Tyvärr är det väl så att vi borde ha en riksmarsch för "att nu är det 20 år sedan vi lade ner Sveriges försvar" För er som inte tror det är sant kommer lite fakta.
  Artilleri, antal aktiva eldrör=0
  Kustartilleri=0
  Luftvärn=1 kompani RBS 70 stationerat i Boden. På pappret 1 pluton RBS 97 men i verkligheten=0.
  Tackar alla motiverade i de nationella skyddsstyrkorna för engagemanget men en väloljad AK4 står inte mycket emot attackflyg och attackhelikoptrar.

  SvaraRadera
 2. Håller absolut med "mikegnorp". Tror inte folk fattar hur försvarslösa vi är/har blivit, spec. om man ser till åskådarantalet på bilderna ovan. Visste inte Uddevallaborna? eller är struntar man i denna magnifika parad?

  SvaraRadera
 3. Fantastisk parad. Tyvärr förstörde sossarna försvaret. Idag är vi chanslösa vid ett anfall. Upprusta nu!

  SvaraRadera
 4. Tack Mike! Folket måste få se sanningen. Det är en skandal.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skandal är bara förnamnet. Jag börjar nästan gråta. När jag försöker argumentera så säger de flesta JAS då? JAS39 är jättebra men som allt stridsflyg behövs stridsledning. Nuförtiden ligger den i en byggnad i Stockholm och slår man ut den så är vårt flyg markbundet. Då är vi beroende av Amerikanska AWACS..och är dom inte sugna så..

   Radera
 5. Nationen, kyrkan och försvaret. Allt faller ihop.. Vakna Sverige!

  SvaraRadera
 6. T. C Hviterwall2013-09-16 15:23

  För upplysning så togs bilderna vid kaserngården från den sida där så gott som alla åhörarna stod (vad de på andra sidan gjorde där vet jag ej). När marchen gick upp till regementet så halkade de flesta efter, det är dem man ser på trottoaren vid järnvägsövergången och bakåt.

  Men det är dock korrekt att uppslutningen var relativt dålig, men det beror nog på rätt så många olika orsaker. Det borde ske oftare att vi har marchmusik och Caroliner på stan :).

  SvaraRadera
 7. Och man hoppas på att i Gunnars regi och med fotografernas insats det kan göras en film el.ett bildsvep på en CD-r för oss som ej var med men gärna betalar en slant för denna produktion. Till allm-glädje fö gammal Bohuslänning och Uddevallabo.Hälsningar Bertil Jansson -trogen Bloggvän.

  SvaraRadera