2013-09-20

Första spadtaget för nya superbion

Idag togs första spadtaget för Uddevallas nya hundramiljonersprojekt den nya superbion BIOSTADEN UDDEVALLA i kvarteret Lancaster. På bilden från vänster byggmästare Roland Hanzén, HA BYGG, Eric Hemberg, fastighetsägare samt Peter Fornstam, Svenska Bio. I bakgrunden Patric Westdahl, Eric Hembergs AB.
Fastigheten som idag är ett parkeringshus kommer att byggas om med en glasfasad och foajé mot Göteborgsvägen samt  en hypermodern biograf med fem biosalonger för totalt över 500 besökare överst i byggnaden.  Den största salongen kommer att ha Sveriges största bioduk med 19 meters bredd!
 
Biostaden i Uddevalla är Sveriges första biograf att erbjuda Dolby Atmos.
 
Utöver att erbjuda Sveriges största bioduk i Biostadens stora salong kommer även ljudsystemet Dolby® Atmos™ installeras. Dolby Atmos levererar en mer naturligt och realistiskt ljudfält och ger filmerna en upplevelse som ger dig en känsla att du befinner dig inuti filmen.
 
Då Svenska Bio bildades 1987 bestod kedjan av fem biografer varav Uddevalla var en. –”Filmintresset är väldigt stort i regionen och vi är väldigt glada att kunna erbjuda en absolut toppmodern biograf nästa år”, säger Peter Fornstam, VD på Svenska Bio.
 
Uddevalla centrum får nu en besöksattraktion med besökare från ett stort upptagningsområde. Hotell och restaurangverksamheter och andra eventarrangörer kommer ha glädje av etableringen. De som är boende i närheten av Uddevalla kan gå på de stora filmerna på hemmaplan och utbudet blir större både i variation och antal dagar som filmerna kommer att vara kvar.
 
Svenska Bio är idag Sveriges näst största biografkedja. Företaget har anor sedan 1914 och drivs av tredje generationen Fornstam. Svenska Bio har 36 biografer på 33 orter med 126 salonger, varav 3 städer och 14 salonger ligger i Danmark och Finland. Företaget sysselsätter 400 personer och hade 2012 ca 2,9 miljoner biobesök.
 Peter Fornstam, Svenska Bio, tredje generationen biografägare.
Eric Hemberg, fastighetsägare.
Täckelset föll.
Patric Westdahl, Eric Hembergs AB.  //

13 kommentarer:

 1. Äntligen! Bra reportage Gunnar.

  SvaraRadera
 2. Jag vann en gång en tävling som gällde på Sf Bio och trodde att den även gällde på Svenska Bio, men där blev jag blev portad...Kundservice????,när jag visade tävlingsbeviset??Jag blev ovänligt och arrogant bemött, dom sa: du får åka till Göteborg!! Jag kommer aldrig att sätta min fot i en av i Svenska bios lokaler....hade dom fullsatt???

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men kära nån... Det var ju Sf Bio du vann tävlingen på, ska Svenska Bio släppa in dig gratis då??? Det är ju precis samma sak som att du har ett presentkort på Ica men kräver att få handla för det på Coop!! Skulle du komma på en sådan idé också?? De kan väl inte bara släppa in dig hur som helst utan att du betalar för dig?? Får jag välja skulle inte jag heller vilja betala, funkar ju inte riktigt så i världen...

   Radera
  2. Det är nog lite mer komplicerat än så!
   "Svenska Bio" är skapat av ett privatbioföretag och SF Bio.
   De äger nu 50% var.
   SF Bio äger alltså 50% av Svenska Bio!!
   När du går in på Svenska Bio´s hemsida och klickar för att köpa biljett så hamnar du hux flux på SF Bio´s biljettsida!
   De har alltså mycket gemensamt och svårt för oss dödliga att hålla i sär.
   Jag har alltid trott att Sagabion var en SF Bio-biograf eftersom jag alltid har gått in på SFbio-hemsidan för att köpa biljett!
   Ovan data hittade jag i går när jag sökte på Internet eftersom det stod "Svenska Bio" i tidningen och jag blev en aning förvirrad.
   /JT

   Radera
 3. EN KOMMANDE STUMFILMSBIOGRAF?
  Även om Sagabiografen är trivsamt nostalgisk, är det välgörande att Svensk Bio satsar på en modern anläggning här i Uddevalla. Vi har fått veta att här ska sättas upp landets största bioduk! Det är gott och väl att kunna se ordentligt men har man tänkt på oss hörselskadade? Inte en stavelse visar att de gjort det. Eller är det underförstått att det finns i och med Dolby® Atmos™? En eloge emellertid till gamla Saga, att svenska filmer är textade.
  Maj-Britt Jonasson
  HRF-medlem

  SvaraRadera
 4. Äntligen!

  Hoppas nu de tänker på att gör en rejäl lutning också för på nuvarande Saga är det katastrof, har du otur och får en av de lite längre medborgarna framför dig (eller en med stor frisyr) så missar du halva bioduken.. /C

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla salonger kommer med all säkerhet hålla THX standard. Dom kommer dock inte certifiera för THX då det är ganska dyrt. Det är så SF/Svenska Bio bygger idag. Läs mer på www.thx.com

   Radera
 5. Jättebra sida - om man nu begripit av som stod där!
  Kan Du rekommendera något på SVENSKA??
  Hälsningar 82-årig gumma

  SvaraRadera
  Svar
  1. http://sv.m.wikipedia.org/wiki/THX_(standard)

   Radera
 6. Tack Mike!
  Det man som gammal tänker på när man ser förkortningen THX, är att det är ett undermedel mot cancer. Då är det även ett undermedel för ljudanläggningar, Skratt!
  Hälsningar "gumman"

  SvaraRadera
 7. Ja..det är mycket akronymer att hålla reda på. =) Standarden talar också om vilken lutning salongen skall ha så upplevelsen blir lika bra att sitta i ett hörn bakom en basketspelare eller i mitten mitten. Upplevelsen är alltså det centrala och inte att knö in så många som möjligt.

  SvaraRadera
 8. Bästa nyheten på många år i Uddevalla :-) Ok, IKEA, Elgiganten Megastore, Burger King och Max är inte helt dumt det heller :-)
  Äntligen en stad som kan erbjuda allt det som stora staden i söder kan.

  SvaraRadera
 9. KUL tycker jag som ibland går på bio med sonen (så länge man nu duger...)

  SvaraRadera