2013-09-02

Flickan med pappersblommorna - ny bok av Maria Gustavsdotter

Foto Martin Kristensson

Aurora Ekblad, den modiga mamsellen från Uddevalla i "Flickan på kyrkogården", är här tillbaka i en ny pusseldeckare.

Flickan med pappersblommorna är historien som börjar med en flaska Kölnervatten, frestelse och dröm för vilken fattig ung kvinna som helst i tidigt 1800-tal. När en allt annat än hederlig man dyker upp med den väldoftande gåvan blir det starten för en rad händelser som leder rakt in i döden.

Kvällen före julafton går Aurora för att hämta de röda och vita pappersblommorna som ska pryda familjen Winborgs julbord. Tillverkningen av dem är den offentliga sysslan hos Mamsell Jonsdotter och hennes flickor en strid ström av flickor som tillbringar slutet av sina graviditeter hos änglamakerskan innan spädbarnen förs bort. Ovetande korsar Aurora där och då det händelseförlopp som parfymen satt igång.

Uddevallaförfattaren Maria Gustavsdotter tecknar i Flickan med pappersblommorna en spänningsfylld historia, en riktig bladvändare i brott och straff. Författaren ger också en gripande bild av ett Sverige där de fattiga är fattiga bortom allt förstånd, medan småstadens välbärgade lever gott. Gränserna är strikta och den som överträder dem är stämplad för resten av sitt liv.

Huvudpersonen är skickligt gestaltad. Aurora är en sympatisk ung kvinna som läsaren gärna tillbringar några behagliga timmar tillsammans med och med saknad lämnar när boken är slut.

Boken är Maria Gustavsdotters 12 roman. På Bok & Bibliotek i Göteborg håller Maria seminarium på lördagen den 28:e sept kl. 13.30 med Anna Jinghede från SVT:s Veckans Brott. Titeln: Att fälla en mördare utan teknisk bevisning.
 
Marias höstprogram ser du genom att klicka här http://www.isaberg.nu/info/article.asp?id=517
 
Boken kan bl a köpas online här http://www.isaberg.nu/shop/product.asp?cat=87&prod=777  //

1 kommentar: