2013-09-17

100-ÅRINGEN SOM FÖRSVANN MEN KOM TILLBAKA SOM HEMSÖBO

Insänt av Maj-Britt Jonasson:

1913 var det år då militären flyttade från Backamo till nybyggda kaserner i Uddevalla. Dessa lades ner 1992 och det har varit skilda verksamheter sedan dess. Men det ska firas ändå. Jag tar och trampar dit och passerar Hallakiosken. Den verkar vara stängd, löpsedlar talar om att sportkommentator Christer Ulfbåge fick en hjärtinfarkt i slutet av juni. Om den inte ska öppna mera, kanske de kan flytta den till Regementsparken. Många värnpliktiga har i denna kiosk för sin knappa sold, skaffat sig litet guldkant i form av godis, cigaretter eller någon rolig tidning.

Tyvärr kom jag litet försent. Musikkåren var i fullgång. Det är inte Kung Rogers spelemän denna gång utan kronans folk som underhåller. De står i snörräta rader och har tre trumslagare i täten tillsammans med den tretungade- och Regementsfanan. När de är klara går de vidare ut i noggrann marsch. Men är det inte Lotta Svärd som går där borta? Vad gör hon här? Hon delar ut reklam, inte för någon krog utan för Bohus Elfsborgs Karoliner. Den riktiga Lotta Svärd minns vi från Fänriks Ståls sägner:
--- 
Och om någon tröttnat i rök och eld
Eller fått sig ett ädelt sår,
Så "ville hon ha sin butik så ställd,
Att han nådde en styrketår."
---              
En talare stiger upp på ett podium. En grann herre i stilig uniform. Avståndet är för långt för att jag ska höra vad han säger. Synd för jag tror han var spirituell, publiken var med på noterna och lyssnade uppmärksamt. En del bland dem hade färgglada, gammaldags uniformer. Dessa var inte enbart till att impa på kvinnfolk utan var också en slags styrkedemonstration inför fienden. Man var prålig och grann. Nutidens camouflerade soldat hyllar den gamla principen att vara, inte synas. Jag ser att fyra soldater gör kanoner redo för avskjutning. Men ytterligare en talare, nu i civila kläder säger något. Sen drar det igång. Herregud vad det smäller och ryker. Kanonskotten dundrar och sablar blänker i solen redo för attack.

Jag blir litet betänksam. Visserligen är det hur autentiskt som helst ljudmässigt men hade hundägare blivit varnade? Flera mattar stoppade älsklingen innanför jackan.

Hästar med ryttare kommer in på arenan. Ett snyggt blickfång. Jag märker att flera kvinnor är med. I fredstid är det helt OK med kvinnlig personal men att ta ut fertila kvinnor i strid är regelvidrigt. Stridsvapen gör ingen skillnad. Where have all the soldiers gone… Gruppen hade god hand med hästarna och tågade ut i elegant procession.

En representant för Hemsö berättar för en glesnande skara vad Hemsö står för. Jag kniper litet från Wikipedia så det blir rätt: Från att tidigare ha varit en del av Kungsleden är Hemsö sedan 2009 ett självständigt bolag. Hemsö ägs per den 18 juni 2013 av Tredje AP-fonden till 85% och Sagax till 15%. Under ett decennium har vi byggt upp en stor fastighetsportfölj av samhällsfastigheter över hela Sverige. Under 2011 tillträddes även 17 fastigheter i Tyskland och vårt bestånd i Tyskland ökar. Idag förvaltar Hemsö ett bestånd på närmare 350 fastigheter från Malmö till Umeå där människor går i skolan, bor under sin ålderdom eller får vård.

Här på I 17 området är det skolor och en vårdcentral på gamla sjukan. Något äldreboende finns inte ännu. I så fall får väl hyresgästerna heta Hemsöborna! Föreläsaren erinrar om byggnadernas historia: tänk om väggarna kunde tala. De har varit med om två världskrig och ett kallt krig då tillvaron balanserade på en bajonettegg. Han spekulerar om hur det ser ut om 100 år då man ska fira 200 årsjubileum. ”Ja, för 100 år sedan hade de inte kommit särskilt långt med miljövården”!

Givetvis kan man inte veta men ett är säkert, Hemsö ska inte låta sig stagneras utan utvecklas i kommande tiders anda. Ett är dock spiksäkert, möten mellan människor kommer alltid att bestå och han avslutar med att betona att Hemsö känner ett stort och starkt ansvar för dessa fastigheter.  Ja, ja, optimistiska tongångar har vi hört förr.

Kamratföreningens ordförande bjuder upp oss till Officersmässen och han pekade på en artikel om Ljungskile Folkhögskolas jubileum i dagens tidning. Det var faktiskt på Backamo det började!

Nu dags för förtäring, ärtsoppa och pannkakor vankas i Krubberiet på Fridaskolan. I dag får de flinka flickorna serva många elever. Det smakade jättegott och nu behöver man knappast vara rädd för efterverkningar. I det gamla soldatlivet kanske den ovane kocken var litet oförsiktig med sodan i blötläggningsvattnet vilket senare resulterade i ”kulsprutevälling”.

Hoppsan! En bit ifrån mig sitter talaren i den fina uniformen. Jag kan inte neka mig nöjet att fråga vilken grad det är på uniformen. Som vanligt gör jag bort mig. Uniformen var en menigs men mössan hade majorsgrad.

Efter maten, framåt marsch till officersmässen. Visningen håller på till 14.30 och klockan visar 13.17. Jag har varit här några gånger tidigare och det är alltid lika trevligt att komma hit och sitta i de bekväma möblerna och läsa och tänka sig att brasan brinner i den öppna spisen. Det var onekligen en oas för slitna officerare. Numera störs de inte av ekande steg i trapporna, grå mattor i fiskbensmönster dämpar stegen. Ett omfattande porträttgalleri. En bok finns att läsa om det.

Så var det sett och jag vänder cykelstyret hemåt. Men först måste jag kolla om de satt upp någon ny inskriptionsplatta till Svensksundsstenen. Den stals av koppartjuvar, ingen vet när, men det upptäcktes i våras (se Uddevallabloggen 2013 04 21). Någon ny platta i annan metall är väl inte att tänka på.
Så något helt annat. Man ondgör sig över gatukonst. Många gånger med all rätt. Men här i viadukten mellan Rimnersvallen och Blomsterlandet är det Ok att klottra. Nu kan jag inte gå i god för att signaturen Ollio är äkta. Men är den det, står den för Jonathan Josefsson som gjort en del konst i Rimnershallen.

5 kommentarer:

  1. Fint reportage! / MAtts

    SvaraRadera
  2. http://ollio.blogspot.se/

    SvaraRadera
  3. Hej
    Varning om att det skulle smälla rejält meddelades strax innan "bataljen".
    Kamratföreningen håller på att undersöka vad en ny "inskription" till Svensksundstenen kommer att kosta.

    MVH
    Per Norberg
    Ordf Bohusläns Regementes Kamratförening

    SvaraRadera
  4. Rubriken var fyndig:>)


    Uddevallensis

    SvaraRadera
  5. En kanon berättelse helt enkelt.

    SvaraRadera