2013-03-05

Smedjan, Trappa, Regementsboden och Sjukan vid Västgötavägen

Nej, det var ingen hög igenkänningsfaktor på Monica Samuelssons bild här ovan. En av Facebookvännerna, Dick Olsson född 1944, var den ende som kände igen smedjan vid Västgötavägen.  Dick är ett år äldre än jag och vi växte upp på Öster. Smedjan minns jag väl, dock minns jag inte att den var så fin som på bilden.

Bilden är tagen inifrån regementsområdet och vi ser kasernstaketet i förgrunden. Det ser ut som de marscherande soldaterna bär uniform M/Ä (Modell Äldre). Huset är rivet sedan många år

I huset bodde mina barndomskamrater Leif Engelin och Kent Hermansson. Jag vill minnas att det var ingång från husets baksida. Kent är tyvärr borta men Leif har fortsatt inom smidesbranschen och har i många år drivit Uddevalla Plåt & Svets på Kuröd.
Här har fotografen som står på samma plats som vid ovanstående bild vridit kameran åt höger. Nästa hus finns kvar än idag med adress Västgötavägen 55 och kallas för Trappa. Och nästa hus återigen ser ut som en lada, men det är Regementsboden som var vår livsmedelsaffär när jag växte upp. Då var det Åke Terstad som drev affären med en särskild mjölkbutik inne på gården. Här låg också Stålklangs Frisérsalong och där har åtskilliga beväringar klippt sig genom åren och även jag under uppväxten. När man var riktigt liten lade Tage Ståklang upp en bräda på armstöden i stolen så att man kom högre upp.

Ovanpå Regementsboden bodde Åke Terstads mamma, fru Johansson.

Den stora byggnaden i bakgrunden är förstås regementets sjukhus, eller Sjukan som beväringarna kallade det. Ja detta är verkligen en ovanlig bild.  //

7 kommentarer:

  1. Alla människorna på den undre bilden, är de bara ute och fingår?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Båda bilderna är tagna vid samma tillfälle och det vore väldigt intressant att få veta vad som pågår. Regementet marscherar i finuniformen ner mot staden och många civila åskådare är på plats och beskådar spektaklet. En högtidsdag av något slag antar jag.

      Radera
  2. Intressant att få veta svaret. Såg faktiskt i telefonkatalogen för 1946, Stenbackens Smidesverkstad, Västgötavägen 53 igår kväll, men kunde inte koppla bilden till dagens bebyggelse. Trodde emellertid inte på Lagerbergsgatan. Den smidesverkstad, O. Hellmans, som låg där kan man ju heller inte koppla till gatubilden idag.
    Carl-Magnus Norrman

    SvaraRadera
  3. Ett är säkert det måste vara efter 1913. Om man studerar klädseln på de civila så förefaller det vara det sena 1910-talet eller 1920-talet. Modell/Ä användes en bit in på 1930-talet men då var väl modet för gemena man annorlunda.

    Nils-Erik Wangler

    SvaraRadera
  4. Var med farsan och levererade mjölk till mjölkaffären.

    Stig L.

    SvaraRadera
  5. Två härliga bilder. Först marscherar en mängd befäl i uniform m/ä. Därefter kommer musikkåren och sedan truppen med fanan i spetsen. Någon sorts högtidlighet är det förstås. Jag föreslår att man är på väg till torget och rådhuset för att tillsammans med stadens styrande män (och invånarna i övrigt)fira 10-årsjubileet av inflyttningen från Backamo. Året ska i så fall vara 1923. Oj, så smal Västgötavägen var. Enligt avtalet mellan staden och Kronan vid byggandet av regementet 1910 - 1913 ålades staden att bredda vägen. Hur såg den ut före 1913 kan man undra.
    Liksom Dick och Gunnar minns jag regementsboden, som var vår närmaste mataffär. En historia som man kanske kan få bekräftad: En vaktpost vid stora grinden blev nervös och avlossade ett skarpt skott som gick in i regementsboden och gjorde två hål i en kvinnlig kunds kjol.

    / Kaj Sandberg

    SvaraRadera
  6. Som jag kommer ihåg så bodde Leif och Kent i huset till vänster om smedjan.

    Kjell Nilsson

    SvaraRadera