2013-03-14

NU-ledningen alltmer desperat

Den här lappen har på order av sjukhusdirektören Lars Helldin kommit upp på NÄL-akuten. Och det tyder på en alltmer desperat sjukhusledning. Under sex månader har bara på akuten 20 sjuksköterskor slutat och personal säger till Uddevallabloggen att fler och fler funderar på att sluta så fort de får chansen.

Det handlar nu om att sjukhusledningen befarar att flera kommer att ta ut sina föräldradagar under semesterperioden som i år sträcker sig från den 3 juni till 26 augusti. Att ta ut sina föräldradagar under semestertiden är den enda lilla tillflykt man kan ta till när man man tvingas ta semester när arbetsgivaren bestämmer och inte när man själv vill.

Om för många tar ut sina föräldradagar kan sjukhusledningen hävda att patientsäkerheten hotas och det vill man så klart motarbeta.

Frågan är bara om arbetsgivaren kan tvinga personalen att gå till Försäkringskassan för att ta ut detta intyg som begärs. Jag tror det inte.  //

10 kommentarer:

 1. Den här sjukhusledningen som vi har kan väldigt gärna sluta själva för dom har inte det minsta begrepp hur personalen mår och hur avdelningarna fungerar. När personalen skriver och protesterar så får man alltid höra att det fungerar bra men när dom skall få en möjlighet att kommentera så går det inte att få tag på någon!!!!!!! Ledningen bryr sig inte tror inte ens att dom bryr sig om hela personalen slutar för dom lever i en helt annan värld /
  Rune Andreasson

  SvaraRadera
 2. Precis så här var det på SAAB de sista tre åren fabriken fanns. Ett ständigt trixande med att kunna få ta ut den kompledighet man jobbat ihop under de helger arbetsgivaren tvingade en att jobba. Att så många var positiva till denna arbetsplats är för mig en gåta!

  /Martin

  SvaraRadera
 3. Tyvärr tror jag detta är en allmän situation för många arbetsplatser idag. Hör detta från många olika ställen.

  SvaraRadera
 4. Jag kan inte se att det är särskilt desperat att sjukhusledningen vill informera sig om personalläget inför sommaren. Vill vi som medborgare att sjukvården ska fungera också på sommaren så kan inte ledningen acceptera att alla tar ledigt när de vill och hur länge de vill. Man kan vara kritisk till mycket inom NU-sjukvården, men det går inte att kritisera ledningen för detta. Det inser nog alla som har haft ansvar för att driva en verksamhet under sommarmånaderna. Tror någon att t ex IKEA eller Volvo låter alla anställda ta semester eller annan ledighet precis när de vill?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det nu är orsaken så får man väl ta till åtgärder när man ser det problemet?
   Att begära in hur många dagar folk har kvar eller utnytjat är personliga uppgifter som ingen annan har rätt till att få ta del av!

   Samma fasoner som när personalen var tvungen att redovisa sina bisysslor för ledningen. självaste direktörn var ju den största boven själv den gången

   Radera
 5. Sus Stavanger Universitetssjukhus söker med ljus o lykta efter er och utsätter fler och fler tillbud ang. bolig som är dyr i Noreg. Men lönen för mödan är mycket mycket större. Ni ensamstående som söker får tänka att ni kommer att förbli Rogalendinger det är en mycket internationell zon med allt man kan önska mycket svår att lämna. 2 veckor så är språket klart, det minsta du tänker första dag. Dessa fyra Rogaländske kommuner är en värld helt i sig. mångårigt erfarande önskar tillbaka men åldern tar ut sin rätt. Capt Larsson

  SvaraRadera
 6. Om man lägger ihop detta med akutkaoset, ambulansen, personalflykt, dödliga legionella bakterier i kranvattnet på NÄL, en chef som använder NÄLs växel för egen verksamhet, röntgen som ej röntgar akut (pat dör) osv osv...

  Man undrar hur länge denna kaos-organisationskall tillåtas styra vården i Fyrbodal. Ett stort problem är dock att vem skulle vilja ta över något där ingenting får kosta. Ingen klok människa tar över en organisation med stora prolem om man inte tillåts investera sig ur krisen.

  Nu har man kört vård2010 snart 10 år... Är det inte dax att inse att det inte fungerar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle det fungera bättre om de anställda skulle få ta ledigt när de vill och hur mycket de vill under sommaren?

   Radera
  2. så mkt dom vill är att ta i. Man får semestern tilldelad (4v) under perioden ca 1/6 (innan skolavslutningar) till septemeber. lägg därtill att under resten av året inte få lov att ta semester under helg (lör-sön) i ett arbete där 3-skift är standard med varannan helgtjänstgöring. Då förstår du att folk kanske gärna vill se sin familj och spendera tid med dom under en kort sommarperiod för att ta igen allt man missar resten av året. för övrigt så är en längre vila något man välkomnar efter att ständigt jobba för högtryck.

   Radera
 7. Jovisst är det rimligt att arbetsgivaren skall kunna planera sin verksamhet. På de flesta arbetsplatser räcker det med att fråga personalen när de tänker ta ut sina föräldradagar. Men NU-ledningen vill demonstrera sin makt och sitt dåliga ledarskap genom att personalen skall förödmjukas och gå till F-kassan för att få ett intyg. Ett redan dåligt arbetsklimat blir inte bättre av ett sådant agerande.
  Visa i stället förtroende för den duktiga personalen i NU-sjukvården!

  SvaraRadera