2013-03-06

Mr Pinkertons London

Efter 40 år som kåsör i tidningen Bohusläningen under pseudonymen Mr. Pinkerton är det dags för Gunnar Johansson att ge ut en bok. Den handlar om hans favoritstad London, som han besökt varje år sedan 70-talet och skrivit ett stort antal kåserier om. Här är 25 nyskrivna texter om gamla och nya äventyr, träffsäkert illustrerade av konstnären Marian Väpnargård.

Följ med på marknad i Camden Town, på filmpremiär vid Leicester Square, till herrtoaletten på Harrods eller på en tur med egen guide på Tate Gallery. Ta bussen till Oxford Street, handla kalsonger på Marks and Spencer och upplev hur det är att känna sig skuggad av hemliga agenter i tunnelbanan.

Promenera till Portobello Road men akta er för gamla gummor i Notting Hill och se upp för späda hotellstäderskor med nypor som östeuropeiska kulstöterskor. Häng med på polisrazzia i Bayswater, demonstrationståg vid Trafalgar Square och träffa Sherlock Holmes i hans bostad 221 B Baker Street.

Gå på bio med Harry Potter och Johnny Depp, teater och musical med Don Johnson och Malcolm Sinclair, leta spår efter Omar Sharif och Charlton Heston eller ta en tur till George Orwells med övervakningskameror nerlusade husfasad i Islington.

Lär er varför inga duvor bajsar på Churchills staty vid parlamentet, hur man bär sig år för att komma till Crystal Palaces fotbollsarena och få svaret på gåtan hur någon kan hitta på att kalla ett fotbollslag Kristallpalatset.

Kort sagt: Häng med Mr. Pinkerton till London via en annorlunda storstadsskildring, fylld av överraskningar och egendomliga äventyr i den engelska vardagen.

Boken finns att köpa på de stora nätsajterna www.adlibris.com och www.bokus.com  men bästa pris får man på www.litenupplaga.se . Det är bokförlaget Recitos egen sida där den kostar 188 kr + 19 kr i frakt. Bor du i Uddevalla kan du ringa Gunnar på 0522-10599 eller maila till gujohans@telia.com så tar han hem den och säljer den fraktfritt för 188 kr inom Uddevalla.

Besök gärna www.pinkertonkaseri.blogspot.se  //

3 kommentarer:

 1. Trevlig bok, särskilt om man har besökt London vid olika tillfällen under 1970-90-talen. Skriven med en speciell känsla, som man kan uppleva själv när man läser den. Sträckläste den i helgen.
  Rekommenderas!
  Carl-Magnus Norrman

  SvaraRadera
 2. Undrar om Gunnar har kvar minnen av den verklige angleofilen TORSTEN Jungstedt? En lågmäld men mycket angenäm personlighet som verkligen kunde London,-Hans "Rules of the House" var en festlighet. That was really something to catch. Hälsningar Bertil Jansson i London på 60-talet innan City blev arkitektförstört - inte ens Prinsen kunde stoppa eländet. Skaffar Din bok vid nästa budgetsammanträdet.

  SvaraRadera
 3. Hej Gunnar, läste o begapade fin bils på lille Gunnar hemma på gatan i kväll, men hittade ingenstans att kommentera. Hoppas att detta når dig. Så längesedan massa barn kunde leka "mitt på gatan".!! kram, Ulla

  SvaraRadera