2013-03-25

Brödraföreningen Den Flammande Stjärnan 100 år

Håkan Lindgren

Insänt av Bertil Johansson:

"TILLBAKABLICK
I början av 1900‑talet fanns i Uddevalla cirka 40‑talet Frimurare. Många visste om varandra, men det fanns ingen fast organisation i form av en Loge eller Brödraförening.

Vid Kungl. Bohusläns regemente verkade vid denna tid Regementsläkaren Idolf  Rosengren, en man med stor kraft och resning och med ett levande intresse för Den Konungsliga Konsten.

I början av februari månad år 1911 inbjöd Idor Rosengren tvenne likasinnade Frimurarebröder, Bankdirektör John Bark och Distriktslantmätare Bror Lundholm till ett möte på Grand Hotell på Drottninggatan i Uddevalla. Man beslöt att genom pressen försöka komma i förbindelse med andra Frimurarebröder i Uddevalla.

Att det fanns ett levande intresse för bildandet av en frimurareförening förstår vi till fullo av protokollet den 18 februari 1911, vilket vi måste anse vara det första dokumentet rörande ”Den Flammande Stjärnan”.

I mars 1912 bestämdes, att föreningens namn skulle vara "Den Flammande Stjärnan" och samma dag insändes till Hans Maj:t Konung Gustav V en formell ansökan om att få bilda en brödraförening.

I slutat av december 1912 kunde ordförande lämna det glädjande budskapet att IX Frimurarprovinsens Högste Styresman, Hans Maj:t Konung Gustaf  V, fastställt stadgar för föreningen.

19 mars 1913 var en stor dag för Den Flammande Stjärnan. Då instituerades föreningen, i närvaro av Provinsialmästarens representant.

HUNDRAÅRSJUBILEET  2013
Frimurarna i Brödraföreningen Den Flammande Stjärnan i Uddevalla, började firandet den 16 mars i Uddevalla kyrka med gudstjänst av kyrkoherden Jonny Hagberg.

Ordföranden Håkan Lindgren gjorde en orientering om händelserna under de gångna åren. Samtidigt delades stipendium ut till Kvinnojouren, Kaprifolen i Uddevalla och Barn- och ungdomsavdelning på Uddevalla Sjukhus.

Ett musikstipendium utdelades till Västerskolans musikklass 9D, som också sjöng i kyrkan".
Stipendium utdelades till Kvinnojouren Kaprifolen i Uddevalla. Ingrid Hermansson och Inga-Britt Södergran tog emot stipendiet.
Överläkaren Magdalena Åberg tog emot stipendiet till Barn- och ungdomsavdelningen på Uddevalla sjukhus.
Håkan Lindgren delade ut stipendium till Västerskolans Musikklass 9 D, som representerades av  Olivia Niklasson och Esther Michal.
Jubilarerna.

6 kommentarer:

 1. Ja med något undantag så ser det ut som det är 100 årsjubileum! =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håkan Lindgren2013-03-27 00:39

   Den här kommentaren var rolig - på gränsen till sann! Vi fick oss ett gott - och äkta skratt. Tack för det!
   Hälsningar
   Håkan Lindgren
   Ordförande

   Radera
 2. Mura fritt är stort men att mura rätt är större. Det är en gammal sanning.
  /Mandrake

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håkan Lindgren2013-03-27 00:46

   Nja, en gammal sanning kanske det är eller inte är. Egentligen är det en gammal ironisk kommentar. Men visst ligger det en hel del sanning i vad du skriver. Så låt oss alla (ingen nämnd - ingen glömd)jobba på! För att kunna mura rätt måste man kunna mura fritt och därmed få egna erfarenheter till vad jag som människa behöver förbättra - eller hur?
   Håkan Lindgren
   Ordförande

   Radera
 3. Något helt annat som jag funderat på som kanske du Gunnar vet? eller någon annan. Hörde ibland förr att det bott en man i Uddevalla som alltid hade en papegoja (eller var det en apa) på axeln. Han hade en idé om att ha djurpark i Uddevalla..stämmer det eller är det någon skröna? Hade inte med ovanstående inlägg att göra men hittade ingen mail till dej Gunnar...fast jag har inte letat så mycket..

  SvaraRadera
 4. Maggan! Tror du han var frimurare?
  /M.

  SvaraRadera