2013-03-07

SVT håller inte sitt avtal med tittarna

Insänt av Lars Hartelius:

Den obligatoriska mottagaravgiften, som SVT driver in via dotterföretaget Radiotjänst gäller sedan en tid alla med möjlighet att se deras sändningar i TV-mottagare, datorer, mobiltelefoner mm.

Avgiften är ett avtal mellan programleverantören och tittarna. Radiotjänst/SVT tar emot avgiften och lovar leverera program enligt den programtablå man presenterar.


När det gäller mottagning i datorer fungerar detta inte. Avtalet hålls inte. Ändå driver man på hårt för att alla ska betala.

Jag ser gärna på SVTs utbud via datorn. Det kan ha sina fördelar. Men också nackdelar. I Västra Götalands län med omkring 1,5 miljon invånare bevakas samhället av SVT Västnytt med 7-8 nyhetssändningar på vardagar. De kan tas emot och ses i traditionell TV, men inte via datorn. Åtminstone inte i min. Där erbjuds vid regionala nyhetstider istället ABC-nytt, som bevakar stockholmsregionen med jämförelsevis ointressant nyhetsrapportering för den västsvenska befolkningen. Dock kräver man avgift för program som inte kan ses och bryter mot löftet i avtalet.

Antingen får Radiotjänst lugna ner sitt bevakningstempo í de områden där tittarna ska betala för vad de inte kan se, eller så får man erbjuda en reducerad avgift tills datortittare kan ta emot alla de program, som man enligt avtalet har rätt att vänta sig.

Lars Hartelius
Uddevalla  //

7 kommentarer:

 1. Har samma erfarenheter som Lars + att det "hackar" så att ett 30 min. program blir 35 min. Och jag har 50 Mb internetanslutning.
  Hos mig erbjuds inte ABC-nytt utan Lilla journalen.
  Konstigt att media bara noterade att Radiotjänst började ta betalt och inte att SVT slirade på sanningen då det sade att man nu streamade alla program.
  Jag vill se dagens TV-program idag och inte i morgon.
  Sten G P

  SvaraRadera
 2. Som regel betalar man väl bara för något man beställt.
  Det är mycket som ligger fritt på internet, tidningar bl.a.
  Om SVT vill ha betalt för något de lägger ut så bör dom ju ha inloggning med betalabonnemang som alla andra.

  Det är ju TV-licens man betalar och inte datorlicens.
  Likvärdigt med hot-och bluffakturor tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr är det en lag som ändrades för några år sedan, vilken innebär att Radiotjänst har rätt att debitera.
   Sten G P

   Radera
 3. Märkligt, för jag kan se tex västnytt, när som helst å utan några som helst bekymnmer, med mina 25 Mb. Men det föringar inte på något sätt Radiotjänsts öststatsfasoner. Tror inte ens att de skulle komma på nåt sånt där heller. Jag tittar nästan inte ens på TV, å aldrig nånsin på SVT:s kanaler, men måste ändå betala, bara för att jag kan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Västnytt - ja, ca. kl. 18:10
   Men inte 19:15, där får du vänta tills dagen efter.

   25 Mb - 50 Mb har inte med utbudet att göra - däremot kvaliteten. Du skall kunna streama på så lite som ca 450 Kb.
   I dagens Computer Sweden (CS hos Idg) finns en initierad artikel om SVT-s problem.
   Sten G P

   Radera
  2. Ok, jag bara letade mig fram till SVT å deras Västnytt. Kollade aldrig om det var gårdagens eller dagen eller nånting alls, mer än att det gick att se. Men det är egentligen inte problemet. Problemet är Radiotjänst.

   Radera
  3. Håller med. Men även SVT försöker mörklägga sitt ansvar.

   Allra värst tycker jag nu - det har ju kommenterats en hel del under veckan - att nyhetsmedia - Ekot t.ex. - troligen med "färgade" kunskaper påstår att SVT nu lägger ut ALLA program och att detta skulle motivera en ny typ av avgift/skatt (på samma gång redovisas att internationella Melodifestivalen kostar så mycket att arrangera - vad det har med hur TV-avgift tas ut?)
   SGP

   Radera