2013-03-28

Gör Uddevalla sjukhus till ett privat specialistsjukhus

Insänt av Essam El Naggar:"Akutverksamheten i Nu- Sjukvården är så sjuk och behöver Akut hjälp!!!
  Det kräver att ansvariga politiker i VG-Regionen tar sitt ansvar utan prestige och riva det gamla besluten om planerade- Akutverksamhet i Nu-Sjukvården.
 Nu det får vara nog!! Jag inser att politikerna i NU-Sjukvården inte kan rätta till alla brister i verksamheten.. Ta ert ansvar... Gör UddevallaSjukhus till Ett privat specialist akutsjukhus och NI kan fortsätta med ert misslyckande arbete på NAL.. läs mer".. http://bohuslaningen.se/nyheter/bohuslandal/1.2065035-privat-vard-ska-radda-nu-ekonomin?articleRenderMode=article_full_discussion  //

17 kommentarer:

 1. Det är blåögt att tro privatiseringar löser sjukvårdens behov.

  SvaraRadera
 2. Och vem ska betala för vården på detta privata specialistsjukhus? Ska det bli ett sjukhus bara för den som har råd att betala? Om inte, så är det väl regionen som ska betala - med vilka pengar då? Jag trodde att till och med alliansen hade förstått att privatiseringar inte löser alla problem. Men det har tydligen inte Essam förstått.

  SvaraRadera
 3. Så in i vassen befängt!

  SvaraRadera
 4. Otroligt dumt förslag!
  Bättre kan du!
  /M.

  SvaraRadera
 5. Är det det gråsosse maffian som talat här? Om regionen misslyckats i 20år..skall de då få bränna både pengar och personal i ytterliggare 20år? Det behövs en radikal förändring och privatisering är en bra idé. Senast i tidningen stod det att "ledningen behöver stöd"..det är inte sant. Ledningen behöver att sparkas och tidigare ledning/styrande behöver åtalas. I ett privat bolag så hade nuvarande ledning inte fått sitta i 5 minuter.
  Som vanligt när man pratar privatisering i Sverige så är det någon som skriver "Ska det bli ett sjukhus bara för den som har råd att betala?". Det är ju inte så det fungerar i Sverige. Drift och ledning privatiseras och sedan köper regionen vård till människor. Nu sitter då många och tänker på skandaler som carema mm..men det som inte tas upp i media är de privata initiativ som fungerar bra. Jag säger inte att förslaget kommer att lyckas..men ärligt talat så har man ju inget att förlora.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fp var väl ivriga påhejare och minst sagt delaktiga i besluten med att nedmontera och avrusta Uddevalla sjukhus till förmån för NÄL?
   J

   Radera
  2. Det var säkert så. Jag är inte för det ena partiet eller det andra. Gråsosse är för mig någon som tycker "att alla skall ha det lika dåligt". Det märkliga i den processen du menar, är att våra kommunpolitiker inte nöp sina partikollegor (S,FP,C tror jag)i regionen i rumpan och åtmistone försökta sätta stopp NÄL flytten. Essam försöker ju i alla fall komma med något vettigt..dock några år försent.

   Radera
 6. Alla kommentarer har i botten både rätt och fel.

  På 60-70-talet var det svenska vårdsystemet helt klart bäst i världen på alla plan - vård, forskning och utveckling. De flesta har fortfarande den bilden.

  Så är det inte och det är tyvärr långt därifrån.

  Det finns väldigt insatta personer som anser att vi inte har ett "system" utan bara öar där patienterna får simma mellan på egen hand. Jag tycker det är en väldigt bra beskrivning.

  http://www.sjukhuslakaren.se/2013/02/19/sveriges-sjukvard-ar-som-en-arkipelag-av-isolerade-oar/

  På 60-70 talet var de svenska universitetssjukhusen statliga och kopplade till universitet som i sin tur hade mycket kontakt med världen. Idag är regionsjukhusen en landstingsegendom som styrs av kommunala politiker klädda i region/ landstingskostym. På alla större sjukhus fanns privatavdelningar - även i Västsverige ! De är ofta de avdelningar där det bara finns enkelrum och som nu använd bl.a. för infektionskänsliga patienter.

  Och JUST här går skiljelinjen i kommenterarerna:

  1. De som "hatar" privat ser inte att det var samarbetet mellan offentlig & privat vård INKL industrin som gav Sverige en unik position i vården genom respiratorn (efter Polieepidemin) , gammakniv (dagens ELEKTA) och pacemaker. På samma sätt ATC för tåg, NMT (därför är Ericsson stora) och AstraZeneca.

  Fråga - HUR många av dessa produkter är idag svenska och hur mkt forskning/ utveckling finns i Sverige?

  2. Vad Essam vill (tror jag) är att just starta en debatt om dessa grundläggande delar i Svensk industri som han såg när han flyttade till Sverige - se på ex. de uppdrag svensk industri fick i Egypten efter 2:a världskriget

  Så ett 3:e råd till alla "Lucky Luke" skribenter - läs lite historia först. Det ger perspektiv !!!

  Då kanske vi kunde haft kvar en stark med tech industri i Sverige - men efter 70-talet och 40-talisternas korståg blev samarbete offentlig sektor och industri inte bara fult - det förbjöds....

  Norge genomlever idag denna kris ...

  SvaraRadera
 7. Essam Essam... Vi ska rösta bort dig vid nästa val.

  SvaraRadera
 8. Privatiserings- och kommersialiseringsentusiasterna kommer aldrig att ge sig. Det har ingen betydelse vilka fakta som läggs fram om att effekten är försämringar för både medborgaren som individ och samhället som grupp. Privatiseringar är bra, just eftersom privatiseringar ju är bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte sant, men ibland finns det inga alternativ. Behöver knappast lägga fram några fakta som talar om för dig vilka negativa effekter en regionledd offentlig ledning och styrning av sjukvården här omkring har givit. Det är bara att tröska igenom denna utmärkta blogg för att finna MASSOR av anledningar att privatisera sjukvården i vårt område.

   Radera
 9. Som tidigare boende i Bohuslän och som tidigare anställd inom dåvarande Bohuslandstinget är det intressant att följa debatten om sjukvården i Bohuslän. Får man tro de många debattinläggen befinner sig sjukvården i ett eländigt tillstånd. Frågan är om de kritiska rösterna mest tillhör uddevallabor, som förvisso har fått sitt uppskattade och framgångsrika sjukhus att nedklassas. Eller instämmer även övriga bohusläningar i kritiken? Har Bohuslän så klena poitiker att de måste böja sig för göteborgare och västgötar? Som var och en kan förstå kan man inte ha två likvärdiga akutsjukhus på bara tre mils avstånd mellan sig, vilket faktiskt några debattörer pläderar för. Därmed inte sagt att dagens situation är bra. På något sätt borde man ha löst frågan och bibehållit de två tidigare existerande sjukhusen men delat upp verksamheten mellan sig. Båda kunde inte ha alla specialiteter, men akuta sjukdomar borde tas emot på båda ställena. Hade detta skett hade kanske inte NÄL behövts. Något sådant var på gång i början på 70-talet men det stupade på för mycket prestigetänkande. Om uddevalla sjukhus är privat eller offentligt hör inte hit. Det är ändå skattebetalarna som får stå för kostnaden.
  Bo I Kalmar

  SvaraRadera
 10. Alla medborgare vill se ett sjukhus från sitt köksfönster!
  /M.

  SvaraRadera
 11. Den vettigaste o mest klarsynta kommentaren kommer från "Bo iKalmar".Om bara verklighet vore som denna idé. Akutmedicin är trots allt viktigare än prestigespecialiteter. Återinför Provinsialläkare som gärna kan tjäna en slant extra på sjukresorna. B.J.f.d. medicus.

  SvaraRadera
 12. Problemet med privatiseringarna är att det många gånger är stora företag där vinst och tillväxt är det enda målet. Vinsterna går till skatteparadis och skatten bolagen betalar är minimal. Det som saknas är etik och moral när det endast handlar om pengar. Viljan saknas att ge bästa möjliga vård för pengarna, istället är målet att ge minsta möjliga vård, inom ramen för upphandlingen, så att vinsten kan öka. Tyvärr går det inte att upphandla ömhet, medkänsla och medlidande. Jag förordar privata kooperativ och icke vinstdrivande företag istället för riskkapitalbolag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du tänker naturligtvis på det som skrivits i media och media har oxå ett vinstintresse av att skriva saker som säljer lösnummer. Bra genomförda privatiseringen finns inget värde för media att skriva om.
   Det är ju en självklarhet att ett privat bolag har som första intresse av att gå med vinst, det ligger i sakens natur och det är inte något negativt. Ett företag som går med vinst är bra för oss alla, oavsett om de producerar vård eller bilar.
   Det som det oxå handlar om är ju vi=regionen som skall handla vården av någon av ovanstående. Antingen kan vi handla snabbt av Runes Skojerivård AB och hamna i Aftonbladet eller..göra en ordentlig upphandling med krav och en kontrollorganisation som tillser att saker och ting fungerar som det skall. Målet för ett seriöst företag är att leverera en bra produkt med god kvalitet till ett pris som ger avkastning. Det finns inget självändamål för ett vård/bilföretag att ge så lite för pengarna som möjligt. Man vill ju att kunden skall komma tillbaka eller behålla kontraktet med regionen/kommunen/staten. Det är alltså inte kravlöst vare sig för säljare eller köpare.

   Som jag skrivit tidigare ovan så är det heller inget självändamål att privatisera allt..men just nu drivs vården i denna region av amatörer och prestigejägare och vi alla är förlorare, både ekonomiskt och vårdmässigt. Dessa plundrare och sötvattenspirater har fått härja fritt länge nog.

   Radera
 13. Ur ett NU perspektiv tror jag att den bästa lösningen är ett rent eletivt sjukhus i Uddevalla med Regionuppdrag. Egen ledning och styrelse. Lär utav Capio, S:t Göran i Stockholm eller landstingägt bolag som Danderyd. Två relativt stora uppdrag (även akuta...) Här har utveckling skett, här har vårdprocesserna blivit bättre, här har en kultur vuxit fram med de förutsättningar som funnits. NU -sjukvården saknar vision, målbild, vågval etc. Ledning såväl politisk och tjänstemannamässigt har misslyckats att tydliggöra detta! Förutsättningar inom ett mkt stort upptagningsområde finns men har förvanskats med obeslutsamhet, förakt, "allas andra fel" etc. Sjukhusdirektörens roll är stor men att inte ta sitt ansvar med tanke på EKAN kritiken visar på brister på egen insikt. Hur skall detta gå???? Regiondirektören måste ta sitt ansvar och inte inta en strutsmentalitet! Med tanke på EKAN rapporten så hade en ledning inkl direktör fått avgå omedelbart. En fortsatt granskning från media vore klädsamt om hur en av regionens största verksamheter leds och styrs. En ledning måste ha tilltro även i s.k. "svåra" tider! Tilltro föder också respekt och lojalitet. Tyvärr så är allt detta förbrukat! Jag är djupt bekymrad över hur detta skall kunna återskapas.

  SvaraRadera