2012-12-30

Några "Uddevallafartyg" på världshaven just nu

På den förnämliga sajten www.marinetraffic.com som jag skrivit om många gånger kan man följa fartygstrafiken på världsshaven. Nåja, som någon påpekade kan man inte se dem hela tiden. T.ex. inte om de befinner sig långt ute från land. Ett undantag just nu är det lila fartyget Csav Rio Nevado, Fast hon passerar en ögrupp så det är kanske därför hennes position snappas upp.

På Marinetraffic kan man registrera sitt eget konto och därmed kan man bl a välja vilka fartyg man vill följa. Funkrtionen heter My fleet eller Min flotta. Jag har ett antal fartyg med Uddevallaanknytning i min flotta.

Alla fem fartygen på bilden är fotograferade på Uddevallabloggen. Om vi börjar uppe i högra karthörnet så ser vi en orange markering. Det är räktrålaren Atlantic från Grundsund som just nu ligger i hemmahamnen. Hon brukar lämna Grundsund under sena söndagskvällar och gå med full fart under natten ut till fiskeområdet i Skagerrak. Under de följande dagarna trålar hon i 1-2 knops fart och vänder åter till hemmahamnen på torsdag efter att första ha lossat sin fångst i Smögen. Inte tu tal är det ett hårt slit trots all tänkbar modern utrustning. Lägg därtill synnerligen snåriga regler för fisket.
Fartyget som är på väg in mot Engelska kanalen är Islay Trader (foto Ingemar Pettersson - ipnaturphoto.se ) som grundstötte utanför Uddevalla den 26 november. Hon kunde sedan dras loss och gick för egen maskin men med eskort av bogserare till varv i Fredrikshamn i Danmark. Hon lämnade varvet för någon vecka sedan och gick till Immingham i England, som hon nu har lämnat.

De två gröna fartygen söder om Panamakanalen vid Sydamerikas kust är Valiant Ace som ligger i hamn och Båltic Pride som är på väg norrut mot kanalen.
(Foto Csav Rio Grande - Dan Turesson)

Och just i skrivande stund (fast hon stundtals inte syns på Marinetraffic) har Csav Rio Grande lämnat området kring Panamakanalen och styr nu kosan ut på Nordatlanten med destination Uddevalla.

Fartygen Baltic Pride, Valiant Ace och Csav Rio Grande är några av dem som varit i Uddevalla för att hämta sin last av "used chassiee". Ungefär en gång per månad kommer en av dessa "vehicle carriers" till Uddevalla för att hämta sin last.

Enligt Uddevalla Hamnterminals lista ( http://www.uddevalla-hamn.se/page/149/page.htm ) över inneliggande och väntade fartyg så är det just Csav Rio Grande som står på tur.  Hon skall enligt den listan anlända den 11 januari. Det skall bli spännande att se om hon hinner det?  //

3 kommentarer:

 1. Håll koll på RIO IMPERIAL och den galna kaptenen..
  Han åkte till Skagen i ren ilska när han misslyckdes att lägga till i Uddevalla. 200 000 kr i sjön!

  SvaraRadera
 2. Säger gott nytt år till dej Gunnar och alla andra läsare här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan följa alla större fartyg, i realtid, på siitech.com. Där finns en fri site. Efter lite övande kan man se alla fartyg över hela värden.

   Radera