2009-04-01

Upplevelsebolaget tar över Landbadet


(Joakim Hermansson, Ulrika Larsson och Jarno Joona)
Det är nu klart att Upplevelsebolaget http://www.upplevelsebolaget.com/, som ägs av Joakim Hermansson och Ulrika Larsson, tar över Landbadet från Uddevalla kommun. Därmed är Landbadets framtid säkrad för överskådlig tid.

Upplevelsebolaget har den senaste tiden legat i hemliga intensiva förhandlingar med Uddevalla kommun och Gustafsbergsstiftelsen och med båda har nu avtal tecknats.
Avtalet med Uddevalla kommun innebär att Upplevelsebolaget tar över Landbadet efter att kommunen först gjort en nödvändig restaurering av vissa grundläggande delar. Kommunen skall bl a höja det nuvarande staketet så att entréavgift kan tas ut vid några få insläpp. Staketet kommer också att omfatta Upplevelseladan som därmed hamnar inom samma område som Landbadet. Dessa arbeten startar före Påsk och kommer att vara klara redan till den 1 juni i år.

Med Gustafsbergsstiftelsen har avtal tecknats om uppvärmning av vattnet i bassängen. Gustafsbergsstiftelsen har en större värmepump, som inte används sommartid, och som dessutom är dimensionerad för att kunna varmhålla vattnet i Landbadet. Det är ett betydligt billigare alternativ än den oljepanna som hittills värmt vattnet.

Sedan tidigare hyr Upplevelsebolaget den sk Upplevelseladan av Gustafsbergsstiftelsen. Upplevelsebolaget, som tills helt nyligen haft en butik vid Torggatan, koncentrerar nu hela sin verksamhet till Gustafsberg.
I Upplevelseladan pågår redan omfattande ombyggnadsarbeten och exempelvis kommer man att i bästa Fångarnapåfortet-stil kunna åka i en lian inifrån Upplevelseladan och ut till Landbadet där man efter en vådlig resa på hög höjd kastas loss från lianen tio meter över vattenytan.

Till 2010 kommer själva Landbadet att byggas om för 38 miljoner. Den mest påtagliga förändringen blir då en akvedukt som kommer att förbinda nuvarande hoppbassängen med Bodelebukten utanför. Det blir en avancerad forsrännarbana för kajaker som kommer att gå i luften ovanför den nuvarande Strandpromenaden. En kraftfull vågmaskin har beställts från Florida för att kunna styra vattenströmmarna ut i akvedukten.

Upplevelselandet

Det nya namnet på den samlade anläggningen blir Upplevelselandet. Förutom aktiviteterna i den spännande Upplevelseladan ( http://www.360vr.se/Upplevelseladan/Ladanrunt.html ) kommer mycket att handla om kajaker i alla dess former.
Självklart kommer den kajakträning som Upplevelsebolaget redan arrangerar för grupper och enskilda nu att kunna äga rum i Landbadets bassänger. Att exempevis kunna öva eskimåsvängen i Landbadets vatten i stället för ute i havet är en stor fördel.
Eskimåsväng är den rörelse man tvingas ta till om kajaken kapsejsar så att paddlaren blir hängande under kajaken i sitt upp och nervända läge. Att kunna få sin kajak på rätt köl igen är något som alla måste kunna. Den träningen blir betydligt lättare i bassängen med en instruktör på bassängkanten.
Simmarna i simklubben Uddevalla Sim är också garanterade att även fortsättningsvis kunna sköta sin sommarträning i Landbadets bassäng.
Joakim Hermansson och Ulrika Larsson är mycket nöjda med hur Uddevalla kommun tagit emot deras planer för det nya Upplevelselandet. Att Kultur & Fritid, trots bistra ekonomiska tider, ändå går in och sponsrar verksamheten med en halv miljon kr/år är glädjande.
Enligt Kultur- och Fritidschefen Conny Äng kommer detta att kunna ske genom att man tvingar föreningarna att höja sina medlemsavgifter till uppemot det dubbla mot i dag. Höjningarna medger minskade föreningsanslag och de pengarna kan i stället användas till Upplevelselandet.
Invigning
Även om mycket av ombyggnadsarbetena kommer att ske den kommande vintern kommer invigningen av Upplevelselandet ändå att äga rum på Nationaldagen den 6 juni i år. Efter det traditionella NationaldagsfirandetGustafsberg är alla välkomna till Upplevelselandets invigning.
Invigningen kommer att gå i musikens tecken. Som konferencier har man anlitat Petra Mede, känd från årets Melodifestival. Och bland de artister som kommer att delta kan man märka Malena Ernman, Måns Zelmerlöv och Erik Segerstedt med sitt E.M.D. Och givetvis kommer även succékören Team Erik att framträda. //

7 kommentarer:

 1. *FNISS* Riktigt roligt!
  Bättre än Bohusläningens....

  SvaraRadera
 2. Jättebra! Tänk så tråkig världen skulle vara utan entreprenörer.

  SvaraRadera
 3. Carl-Magnus Norrman2009-04-01 13:54

  Det sker stora ting i det fördolda, även på riksnivå !

  Det har på hemliga vägar kommit till min kännedom, att statsmakterna, bl.a.på grund av de dåliga tiderna, har upprättat ett nytt statligt verk.
  Många av oss har ju svårt att komma ihåg övergångarna mellan vinter/sommartid och vice versa. I dagens ansträngda finansiella läge, så får detta nationalekonomiska konsekvenser.

  Därför har man inrättat Ur-verket, en myndighet, som i samarbete med polisen vid trafikkontroller, skall kontrollera att bilens klocka och förarens ev. armbandsur eller liknande är omställt. Man skall även i mån av tid göra hembesök.
  Man mjukstartar med att i år ge åtalseftergift t.o.m. 1:a maj, men till hösten kommer man endast att ha en vecka på sej att ställa om klockan.
  Minimistraffet kommer att vara antingen fysikt eller psykiskt, d.v.s. det blir urvärk eller ursinne. För grova överträdelser blir påföljden internering, t.ex. i toppen på klocktorn med dygnet-runt-funktion. Tornet på Stockholms stadshus
  kan var ett lämpligt sådant förvaringsutrymme.
  Förutom att det förenklar krånglet med arbetstid, så får ju ett stort antal människor anställning som kontrollanter .

  Nu är det dock även så, att inte bara kycklingindustrin har drabbats av fynd av glasbitar. Mina hemliga källor uppger, att även fiskeindustrin har problem. Man har nämligen hittat spår av glasål, fast hittills endast i små mängder. Ålen är ju utrotningshotad.

  En tröst är ändå att det inte var bättre förr !

  "But hey ! Be careful out there !"

  Hälsningar från Calle !

  SvaraRadera
 4. ...i grund och botten är det en strålande idé! Synd bara att historien broderades ut ett par gånger för mycket. Men vi var många som ville tro att det var sant trots excesserna när Petra Medes namn nämndes.

  SvaraRadera
 5. Gick nästan på det fram tills forsrännan mot bodele blev lite för mycke.

  SvaraRadera
 6. Oops! Det var nära att jag grep luren och ringde för att få en pangnyhet till måndagstidningen.
  Började ana oråd först när jag kom fram till vågmaskinen från Florida.

  SvaraRadera