2009-04-05

Prick 50 år sedan konfirmationen


(Klicka på bilden så blir den större)
Den här helgen, 4 och 5 april, är det exakt 50 år sedan de här gossarna konfirmerades i Uddevalla kyrka. Konfirmationen ägde rum på lördagen och nattvardsgången på söndagen

Om jag minns rätt började konfirmationsundervisningen på hösten 1958. Och den ägde rum i församlingshemmet som då låg i huset Lagerbergsgatan 29, numera Svarta Örn.

Där uppe i andra våningen mot gatan pluggade vi katekesen och alla förklaringarna. Och det var komminister Gerhard Franck som var vår läromästare. Men det var kyrkoherde Gerhard Franck som konfirmerade oss.

Det var alltså kyrkoherdeval under tiden vi gick och läste. Och vi konfirmander var ju skyldiga att bevista högmässan varje söndag och då lyssnade vi till provpredikningarna, som kyrkoherdekandidaterna turades om att hålla. Och det blev således Gerhard Franck som vann valet.

När jag studerar bilden tänker jag på vilken oerhört maskulin värld jag vistades i under uppväxten. Pojkklass på Uddevalla Högre Allmänna Läroverket, enbart pojkar i konfirmandgruppen och sedan lumpen på det. Möjligen har detta vägts upp att jag i min egen familj bara har varit omgiven av kvinnor?

Ynglingarna på konfirmationsbilden vet jag inte alla namnen på. En del känner jag dock igen. Några var mina klasskamrater medan andra gick i andra klasser. Jag gör ett försök att namnge dem men ber om ursäkt till er, som jag tillsvidare kallar okänd.

Uddevallabloggens läsare hjälper säkert till. Skriv namnen i kommentarerna eller mejla mig.

Övre raden fr v: Gunnar Klasson, ?? Aronsson?, Hans Björklöf, okänd, okänd (men jag känner igen honom) och Håkan Folkar.

Andra raden uppifrån fr v: Arne Olsson, Tomas Börjesson (?), okänd, okänd, Tommy Andersson, Jonny Johansson, okänd och Lars Petersson.

Andra raden nerifrån fr v: Karl-Tage Nilsson, okänd, Lennart Karlsson, Hans Claesson, kyrkoherde Gerhard Franck, okänd, okänd, okänd och okänd.

Nedre raden fr v: Ulf Andersson, Lars-Göran Johansson, Gunnar Johansson, okänd och okänd. //

3 kommentarer:

 1. Vad roligt!
  Jag känner faktiskt igen Lasse Petersson som låg på Livkompaniet, I17, samtida med mig 1965-66.
  Även Ulf Andersson, som väl gick på Praktiska 1958-1962. Han invigde mig sedermera i tyngdlyftningens sport, något som åsamkade mig mitt första ryggskott, men det är en annan historia. som man säger...,

  Lasse T

  SvaraRadera
 2. Lustig idé det där att man inte hade blandade grupper. Var lite avis på min syster som gick och läste i Forshälla kyrka, speciellt intressanta där var ju de göteborgska sommargästpojkarna.

  SvaraRadera
 3. Anders Bissman2009-04-06 21:47

  Konstigt nog känner jag bara namnen på dem som du namngivit även om några ansikten verkar bekanta. Vi gick ju i samma klass i realskolan för adjunkt Hermansson men tydligen i olika grupper för komminister Franck.

  SvaraRadera