2009-04-16

NU-sjukvårdens fiaskoDag efter dag läser vi i Bohusläningen, hör på SR Väst eller ser på SVT Västnytt om NU-sjukvårdens fiasko.

Ena dagen får en patient med känd diagnos som kommer till Uddevalla sjukhus med akuta besvär åka ambulans för att skrivas in vid NÄL-akuten för att sedan köras i taxi tillbaka till Uddevalla sjukhus där han läggs in.

Nästa dag (i går) blev trycket för hårt på NÄL-akuten så att patienter fick köras i ambulans till Uddevalla sjukhus.

Patienter far illa, personalen på NÄL-akuten går på knäna. Ambulanserna far som skottspolar i Sveriges längsta sjukhuskorridor, den mellan Uddevalla sjukhus och NÄL. Taxinäringen blomstrar på grund av alla körningar mellan sjukhusen.

Chefen för NU-sjukvårdens akut Tom Brokopp sa i radion i morse att det inte var någon dramatik och att politikerna borde ha tänkt på det här.

Senare på dagen hör man styrelseledamoten i NU-sjukvården Birgitta Adolfsson (FP) intervjuas i radion och hon låter mycket upprörd över det som händer nu. Sjukhusledningen har aldrig begärt mer pengar trots att politikerna har frågat gång på gång.

I stället har politikerna hela tiden fått försäkringar om att allt skall fungera från första dagen efter medicinakutens flytt till NÄL.

Detta är samma "sjukdom" som drabbade Västarvet. Sjukdomen kallas centralstyrning. Någonstans högst upp fattas besluten som förväntas få personalen längst ut i organisationen att sprattla i takt. När skall våra politiker och chefstjänstemän fatta att detta inte kan fungera? //

6 kommentarer:

 1. Gunnar, Gunnar, akta dig så att du inte kallas till Sten Axelsson för presskonferens...

  SvaraRadera
 2. Jag åker gärna dit om inbjudan kommer.

  SvaraRadera
 3. Att det skulle bli såhär
  fattade alla vi "vanliga"
  personer.

  SvaraRadera
 4. Något som inte alls har med aktuell fråga att göra men med likartade beslut är högskolans samlande flytt till Trollhättan efter påtryckningar från storindustrierna där. Uddevalla med sin blandade arbetsmarknad hade inte mycket att sätta emot, då heller, men hur ser det ut nu? Pininfarina "rullar på" så sakteliga och utan några större omstruktureringar, just nu i alla fall, medan varslen duggar tätt i grannkommunen.
  Ibland blir man bara mer än "trött"!

  Ber om ursäkt om mitt inlägg uppfattas som övertramp då grundämnet var NU-sjukvården!

  /G!

  SvaraRadera
 5. Tyvärr är det väl inte bara i vårt område detta med vårdrationaliseringar förekommer.

  Rationaliseringar, utlovade besparingar mm som aldrig kommer att uppnås pga att "det var så mycket man inte tänkte på"!

  Nu går det ju fort med ambulans mellan städerna pga motorvägen men alla åker inte ambulans..?

  Har personligen svårt att förstå att det inte finns underlag för 2 sjukhus i vår region där så många bor!

  Vansinne att en tätort som Uddevalla med omnejd/kranskommuner åt väst inte behöver ett eget sjukhus.. Samma med THN men österut.

  Även om NÄL/THN "tjänar" på detta så tror jag inte att de är nöjda heller faktiskt!

  Längre väntetider för dem och ibland får väl DE åka till oss med?

  Tillbaka till verkligheten och TVÅ fungerande sjukhus med akutavdelning tack!
  Viss specialisering kan så klart vara nödvändig men med omsorg, måtta och klara utredningar av konsekvenserna för alla inblandade tack!

  /Roland

  SvaraRadera
 6. SLUTA TJATA OM DET NU, DET BLIR INGEN ÄNDRING BARA FÖR DET.

  CLAES

  SvaraRadera