2009-04-17

Konstig kub vid Bohusläns museum


I dag kom den här "asfaltkuben" på plats framför entrén till Bohusläns museum.

Det är ett konstverk som heter Kaos och kuben är gjord av bitumen och är en del av utställningen "Kliver ur min avsikt och faller" med konstnären Mikael Lindberg.

I Wikipedia står det så här om bitumen: "Bitumen (betoningen ligger på andra stavelsen) är ett bindemedel bestående av kolväten. Det framställs ur petroleum och är egentligen detsamma som asfalt. Det används som bindemedel i ytbeläggning för körbara ytor (asfaltbetong), men också som ytlager på takpapp och vissa isoleringsmaterial. I rumstemperatur är bitumen fast till mycket hårt".

Kuben är tänkt att finnas vid museets entré ett år framåt. Den är absolut sevärd även för den icke konstintresserade. Den kommer successivt av sin egen tyngd att "säcka ihop" och plattas till och som synes har processen redan börjat. En liten regnskur endera dagen så blir den ett perfekt fågelbad.

Skall bli spännade att se hur den förändras. Tänk om det blir riktigt varmt! Flyter den ut då?

Uddevallabloggen kommer att följa förändringen och då och då publicera bilder av den. //

3 kommentarer:

 1. "Konst".. om skönheten ligger i betraktarens öga är detta ingen konst enligt mig..

  Hoppas att de inte betalat nåt för "skiten" iaf..

  Hur kan det vara så att du kan göra i stort sett vad som helst och kalla det konst... med "kännare" storögt tittande och berömmande??

  /Roland

  SvaraRadera
 2. Är det inte risk att underliggande stenplattor blir missfärgade och behöver bytas ut på ett års sikt om det är asfaltmatrial i kuben? Är kanske värt priset för att se den "säcka ihop". //Rolf

  SvaraRadera
 3. Jag har hört att denna anomali har döpts till Västarvet - först uppblåst, sedan hopsjunken. Stämmer det?
  /Undrande

  SvaraRadera