2008-10-07

Två bohuslänska barn dödades av varg - 1797


Vill man få igång en debatt skall man skriva om varg. Redan innan Bohusläningen publicerade bilder på den delvis uppätna jakthunden häromdagen skrev jag att jag befarade att få se en sådan bild i tidningen. Det väckte ont blod hos en del.
Bohusläningen valde att inte publicera bilden i papperstidningen men på webben fanns den. Dock kan det vara OK för min del då man ju faktiskt varnade för starka bilder i den länk man skulle klicka på för att kunna se bilden. Man kunde ju då välja att låta bli.
Och idag står det i tidningen att vargar inte angriper barn, särskilt om de är högljudda och är flera stycken.
Men Wille Ängermark, som har plöjt igenom mer kyrkoböcker än de flesta skriver:
"Hej
Jag har läst igenom de flesta kyrkoböcker i Bohuslän men detta är nog den enda uppgift om vargar som dödat människor i Bohuslän. Men det är ett ganska egendomligt beteende hos vargen att anfalla barn i juli månad. Vargen anfaller ju aldrig människor (det enda fallet som är beskivet är av Selma Lagerlöf i Gösta Berlings saga där en flock vargar sprang efter en släde dragen av en häst eller två).

I Lommelanda sockens kyrkobok i Vätte härad i Norra Bohuslän finns en uppgift om
två barn som blev dödade av vargar 1797.

Kyrkoherde Fredrik Wingård har gjort följande i ant. i dödboken.
"Barn. Maria Nilsdoter af Lommeland ihjälrifwen af varg på Moss Torps gård inwid Dörren d. 22 Juli, 3 år 2 månader och 3 weckor gammal."

Två dagar senare hände följande:

"Barn. Anna Brita Christophersdoter, Nygård, ihjälrifwen af varg invid dörren på Nygård d. 24 Julii. 1 År, 6 månader och 3 veckor gammal" //

1 kommentar:

  1. Bränsle till vargdebatten: Om jägarna vill värna sina hunder ska de låta gevären stanna hemma. Statistiken säger att det skjuts 10 gånger så många jakthundar av misstag av jägare än som skadas av vargar.

    SvaraRadera