2008-10-02

Spelet om Västarvets nya organisation pågår för fullt

Samtidigt som de utpekade cheferna för Västarvets nya organisation reser runt i Västra Götaland och presenterar sig för personalen pågår ett annat spel. Som Uddevallabloggen tidigare berättat beslutade Västarvets styrelse om den nya organisationen som skall träda i kraft vid kommande årsskifte.

Det finns dock en, inte så liten hake, när det gäller Bohusläns museum och Västergötlands museum. Båda museerna drivs i stiftelseform och har egna styrelser. Stiftelsen Bohusläns museum sa vid sitt senaste styrelsemöte ett bestämt nej till förslaget om ett nytt samarbetsavtal med Västra Götalandsregionen. Västergötlands museums styrelse skall behandla samma fråga på måndag den 6 oktober.

Helt avgörande för Västarvets tilltänkta organisation är ju då att Västra Götalandsregionen måste komma överens med stiftelserna om ett nytt avtal. Medan de nya cheferna med viss eufori pratar om sina nya uppdrag undrar nu personalen vad det är som pågår.

Till Nya Lidköpingstidningen sa Perallan Orrbeck (fp), som är ordförande i alla tre ovan nämnda styrelser, apropå Bohusläns styrelsebeslut: "Fast i sak betyder det här ingenting. Processen rullar vidare.".

Just det, processen rullar vidare. Det är det ingen som ifrågasätter. Västra Götalandsregionens kulturnämnd och dess nye kulturchef Kristian Berg tycks vara fast beslutna att köra över stiftelsestyrelserna. Kosta vad det kosta vill!

Enligt uppgifter till Uddevallabloggen har ordföranden i Västra Götalandsregionens kulturnämnd Lars Nordström nyligen träffat kommunstyrelsens ordförande Sture Svennberg (m) i enrum. Ordföranden för Kultur och Fritid Johan Wiktorsson (också han m) fick inte vara med på mötet, trots att det är han som företräder kommunen och är ledamot av stiftelsestyrelsen.

Det låter illavarslande att Nordström inte tar en direktkontakt med Wiktorsson utan går till hans "chef" för att få igenom sin vilja. Och vad kan Nordström göra för att övertala Uddevalla kommun. Jag tror inte han kommer någon vart med hot och då återstår bara att locka Uddevalla med något. Att regionen medverkar vid tillblivelsen av ett nytt kulturhus? //

1 kommentar:

  1. Någon slags parallell til NU-sjukvården??Förstår inte nyttan med ett sådant handlande.

    SvaraRadera