2008-05-14

Tureborgsvägen 8 - Älvängen


Jan Niklasson i Partille, en av 1958-årsstudenter, har skickat mig denna bild och fråga:

"Jag var inne och tittade på ditt bildspel om gamla Uddevalla och fann en bild "Sankt Anne Kvarn" och blev nyfiken på huset i bakgrunden. Min far sa sig vara född på Älvängen under Hagarne i Uddevalla. Jag har inte vetat riktigt var det låg, men jag hittade en bild i hans fotoalbum som jag har gissat var detta Älvängen. Huset på den bilden, som jag bifogar, påminner om huset i bakgrunden på "Sankt Anne Kvarn". Vad tror du? Om du kan bekräfta kan du då också tala om för mig var det låg. Intill Bäveån förstår jag, men var? Än en gång, tack för i lördags och tack på förhand om du kan hjälpa mig med Älvängen.
HälsningarJan Niklasson, Partille, Student 58"

Alldeles riktigt så kallades detta huset för Älvängen och det finns fortfarande kvar. Nuvarande adress är Tureborgsvägen 8 och ligger således alldeles intill Tureborgsbron.

Huset hade förstås ett lugnare läge innan Tureborgsområdet byggdes i slutet av 1950-talet.

Som man ser på ovanstående bild från i dag är huset väldigt ombyggt.

På den här bilden från 1937 års ekonomiska karta har jag ringat in huset med rött (klicka på bilden så blir den större). //

5 kommentarer:

 1. Hej

  Det är jag som bor på Tureborgsvägen 8. Jag tror inte det är samma hus. Detta hus renoverades mycket omkring -45 har vi kunnat listat ut. Vi har gamla bilder ifrån -29 och det stämmer inte med bilden vad jag kan se, men det skulle vara roligt med ett klargörande. Huset är byggt 1907 av Friberg.

  SvaraRadera
 2. Hej Mattias!
  Jag tycker ändå att gestaltningen av huset, takets lutning, den övre skorstenen mm stämmer väl. Jag har några andra bilder. En finns i bildspelet här på bloggen. Det är bilden som föreställer S:t Anne ängs kvarn. Om du ger mig din mejladress skall jag mejla bilderna till dig.

  SvaraRadera
 3. Hej kul att se detta hus och läsa lite om dess historia. Jag har många bardoms minnen från detta hus min farmor ägde det mellan nån gång på 80 talet tills början på 2000 talet. Hörde det ryktas om att detta hus användes till nån filminspelning efter att min farmor sålt det.

  SvaraRadera
 4. Björn Lundell2012-03-15 12:02

  Hej,
  Huset byggdes av min morfar Fredrik Friberg. Han hade Fribergs herrekipering i Uddevalla. Byggnadsritningarna på huset är daterade 1907, signerade Arthur Brattberg. Fastigheten det byggdes på hette då Äng 73. Namnet Älvängen kan jag inte minnas att jag hört. Däremot minns jag namnet Ådalen. Huset hade från början fasad av träpanel. Någon gång på 40- eller 50-talet reveterades det och byggdes om till två lägenheter, en för mormor på övervåningen och för morbror (advokat Henry Friberg) och moster i under våningen. Min morbror bodde i huset till sin död 1981, sedan såldes det. Huset har nog byggts om sedan dess, det är mycket som skiljer mot originalritningarna. Det var mycket finare förr.
  Jag och mina syskon var som barn på 50-talet ganska ofta och hälsade på min mormor i huset. Bron över Bäveån var då raserad, det gick varken att köra eller gå på den, så det var ett väldigt lugnt läge. Favoritsysslor var att meta i ån eller att klättra upp på berget ovanför huset. Huset är det på bild 2. Bild 1 visar ett helt annat hus.

  SvaraRadera
 5. Även Blöggen feT ån 2008 kan uppväcka fina ungdomsminnen från Udv.1957-59.Tack vare Björn L.minnes jag nu hur lugnt o fint detta område var med många fotogena Motiv.Vi i fotoklubben började exploatera Villa Älvkullen o De Lugna Vattnen vid Bäveån. Vi minns även Hr.Friberg -var Han inte bekant med Andersson på Bohuslänningen? Kvarteren S.om kyrkogården,där var fotokl.medlemmen Jungerfeldt boende.Studentkamrat 1951, Blogghälsning B.J.

  SvaraRadera