2008-05-03

Bohus stickning - kan det va nåt?


I kväll kl 2200 i Kunskapskanalen visas Kjell Anderssons film Stickspåret. Om du tror att det inte är en film för karlar tror du fel.
Läs SVT:s beskrivning av filmen:
"Stickspåret - från nödhjälpsarbete till världssuccé. Svensk dokumentär från 2007.
Filmen berättar om hur den bohusländska nödhjälpsstickningen förädlades och till slut blev ett världsomspännande mode! Under 1930-talet försvårades försörjningsmöjligheterna för bl.a. fiskar- och stenhuggarfamiljerna i Bohuslän.
För att komma ur sin desperata situationen sökte kvinnorna nya vägar för en inkomstkälla. Ett s.k. nödhjälpsarbete växte fram. Kvinnorna började sticka enkla sockor, vantar och tröjor. Produkterna utvecklades och blev till en världssuccé under 1960-talet.
Ur filmen träder många människoöden fram; driftiga änkor som klipper kaniner och får, modiga landshövdingefruar som gömmer judiska krigsflyktingar bland ullsäckar, och framför allt stenhuggarhustrur som stickar för att barnen inte ska svälta ihjäl. Det är svensk nutidshistoria ur kvinnoperspektiv.
En film av Kjell Andersson. Även i Kunskapskanalen 9/5 //

1 kommentar:

  1. Tror absolut att Stickspåret var en alldeles utmärkt film för Män. Du kunde också ha berättat att man på Bohsuläns museum kan köpa paket med garn och mönster till några alldeles äkta Bohus stickningsmodeller. Ingenting för nybörjare, men mycket vackert.

    Min fars kusin Elsa på Rökärr var en av dem som professionellt stickade de riktigt komplicerade modellerna för Hemslöjden ända in på 60-talet. Minns tunna stickor, förvärkta händer och som jag då tyckte, svinfula gammaldags tröjor! Man ändrar sig med åren...

    SvaraRadera