2015-01-22

Uddevallas första Hälsokostaffär

Minns ni Uddevallas första Hälsokostaffär i hörnet Lilla Norrgatan - Västerlånggatan? Det var förre ombudsmannen i Bohusläns Köpmannaförbund Evert Sivik som 1945 köpte Axel Jacobssons affär. Under namnet Hushållsinköp drevs affären men 1965 bytte den namn till Hälsokost. Evert Sivik gjorde sig känd som den tidens hälsoprofet i Uddevalla.

1968 inviger han en hälsostudio och i tidningen säger Sivik: "Kom som ni är, så går ni hem bättre!". .

Den här bilden är tagen 1969.  //

4 kommentarer:

 1. OH! Här kunde man köpa underbart goda estniska surdegslimpor, kemiskt fria från sirap och socker. Uddevallabagarna envisades med att ha allt matbröd ihjälsötat! I Sydsverige hade man en helt annan brödkultur vid denna tid.
  Maj-Britt Jonasson.

  SvaraRadera
 2. Min pappa hade speceriaffär på Blekevägen 16 och dit kom Evert Sivik varje morgon och levererade färskpressad morotssaft. Det var ingen jätteartikel men 10 -15 flaskor om dagen gick det åt - blev det några kvar fick vi dricka upp dem på kvällen för det var inte gott dagen efter. Superfärskvara med andra ord!
  Ingemar Svedung

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var ofta och handlade hos Svedungs på 50-talet då vi bodde på Jakobsberg. Kommer ihåg morotssaften som skulle drickas upp samma dag. Saknar bilder på affären! Är det någon som har så får ni gärna höra av er.
   MVH: Jan Aronson

   Radera
 3. Oh ja, det minns jag också och massor av produkter för Frisksportare. Finns dessa människor kvar? I varje fall hör man inte talas om dem.
  M-B J

  SvaraRadera