2015-01-27

Kungligt Uddevallabesök

1955 var kung Gustav VI Adolf i Uddevalla på sin Eriksgata som ny regent. Frågan är om dessa bilderna är från det tillfället eller om det rent av är kronprinsen Gustav Adolf som tas emot av militären på Uddevalla Centralstation vid ett tidigare tillfälle?  //

5 kommentarer:

 1. Jag har bilder från besöket 1955 och då var det andra uniformer som gällde.

  SvaraRadera
 2. Hej

  Från höften - utan tillgång till källor - vill jag säga att detta är inte 1955. Andre mannen från höger är sedermera Öv Grill som inte hade på perrongen att göra 1955 men under kriget ansvarade för de lokala försvarsförberedelserrna i Bhln-Dal. "Kronprinsen" besökte dessa arbeten minst en gång om jag minns rätt.

  MVH

  Per N

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej igen
   Har nu kollat i "bokhyllan" - det rör sig uppenbart om det besök ÖB, kronprins,kronprins-prins m fl gjorde juli 1940 för att besiktiga byggandet av värnen på Kålgårdsberget mfl ställen. Finns dokumenterat i en film-CD utgiven av Försvarsmuseet

   Per N

   Radera
 3. Det fanns en bild i Bohusläningen från besöket 1955 där min farfar, Johan Mikael Hansson, hälsar på kungen. Jag tror inte kungen bar uniform.

  SvaraRadera
 4. Hej,
  Javisst är det kronprins Gustav som besöker Uddevalla. Han hälsar på försvarsområdesbefälhavaren överste von Arbin. Till höger ses överstelöjtnant Grill, chef för I 17 depå. Ett halvsteg bakom står stabschefen major Flodén. Kronprinsen skulle inspektera försvarslinjens befästningar Uddevalla - Vänersborg. Det var ett kritiskt skede av beredskapen. Tyskarna hade just ockuperat Norge och I 17 fältregemente befann sig vid norska gränsen.
  Kaj S.

  SvaraRadera