2015-01-11

Röjning efter stormen Egon

Efter en natt med storm som fick bostaden att rista kunde man förstås ana att man inte skulle få en lugn dag. Blev faktiskt väckt av jouren på Gatu-Parkavd i gryningen. Träd över vägen mot Lindesnäs. Folk kommer vare sig dit eller därifrån. Åkte genast dit och möttes av detta.
Sent igår kväll läste jag på nätet om att en bil med fem personer i hade fått ett träd över sig. Man angav att det skulle vara på Kapellevägen men det visade sig alltså vara fel utan istället på vägen mot Kristinedal. Räddningsfordon hade snabbt varit på plats och fört iväg skadade till NÄL. Personen som satt i baksätet till höger fick som vi kan se en stor gren av träden rakt över sig. Han fick stanna på NÄL idag men hade tack och lov inte blivit livshotande skadad utan hade kunnat ringa hem i dag.

Det är lätt att inse att hade trädet fallit en bråkdels sekund tidigare hade den antagligen hamnat rakt över bilen. En sagolik tur i oturen!
Jag insåg att ingen av dessa trädfällningar kunde Gustafsbergsstiftelsen med sina små resurser klara utan här krävdes större tag av proffs. Här är det Janne grävare som röjer vägen vid trafikolyckan.
Genom Gatu- och Parkavdelningen kunde vana skogsarbetare snabbt kallas in. Det jag först trodde vara en sträcka på något 40-tal meter visade sig vara 150 meter och dessutom en teleledning som ännu ikväll hängde ganska lågt ned över den röjda vägen. Dock kan personbilar passera.
Vid sidan av vägen ser det ut så här. Och så har säkert många markägare en dag som denna.
På Christerninska kyrkogården har ett stort träd fallit och med nöd och näppe undgått att krossa en av gravstenarna. Kyrkogården ägs av Christierninska stiftelsen i Karlskrona som har lagt ut skötseln av den till kyrkogårdsförvaltningen i Uddevalla.
Två gånger under gårdagen steg vattnet så här högt vid vandrarhemmet och Snäckan. Dels strax efter lunch och dels i går kväll. Vi har dock inte konstaterat några skador på byggnaderna.
Jag avslutar rapporteringen av en händelserik och jobbig dag med den här filmen om trädfällning vid Bodele. Jag har fått in fler rapporter om träd som fallit på Gustafsbergsstiftelsens marker men de har vi inte kunnat prioritera så här långt. Stiftelsens arealer är ca 500 ha varav 331 är skog så vi har säkert mer att ta hand om den närmaste tiden.  //

5 kommentarer:

 1. Ni borde verkligen tänka er för, man varken går eller springer under ett hängande träd, och absolut inte om någon står och sågar i det!

  SvaraRadera
 2. Han som sågade var en erfaren skogshuggare som visste vad han gjorde. Vi andra stod på behörigt avstånd och såg dessutom till att ingen förbipasserande kom i närheten. Så det var inte alls som du hade för dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Följande står på Säker Skogs hemsida:

   "Tre livsviktiga förbud

   – att gå under hängande träd
   – att fälla trädet som det fastfällda trädet vilar mot
   – att fälla nya träd på ett fastfällt träd

   Dessa tre enkla regler kan tyckas självklara, men många allvarliga olyckor har uppstått när någon brutit mot dessa regler."

   Första förbudet bryts 4 gånger under loppet av 1 min. Vi gör alla gör misstag, även erfarna skogshuggare. Vissa misstag är dock värda att uppmärksammas för att förhindra olyckor.

   Radera
  2. Du får nog titta på filmen en gång till. Inte en enda gång är han UNDER hängande träd utan han står vid sidan.

   Radera
 3. 02:57
  03:13
  03:20
  03:28

  Vid dessa 4 tillfällen går det folk under trädet. Varav mannen som sågar gör det vid första och sista tillfället.

  SvaraRadera