2015-01-30

Nu renoveras Societetshuset och Grevegården på Gustafsberg

Nu har precis årets stora byggnadsvårdsprojekt på Gustafsberg påbörjats. Det är renoveringen av de båda byggnadsminnesmärkta husen Societetshuset och Grevegården. Efter upphandling gick jobbet till Lindwalls Bygg AB med underleverantör Bror Ericssons Måleri AB. Båda har gjort liknande renoveringar tidigare på Gustafsberg.

Att husen är byggnadsminnen innebär i princip att inga utseendemässiga förändringar får göras.
När man kostnadsberäknar en sådan här renovering vet man inte alltid vad som kan gömma sig på ställen som man inte kommer åt att undersöka i förväg. Nu när takteglet kommit av ser man sådant här. Allt ruttet virke måste bytas och det är inte helt enkelt att hitta virke i samma dimension som originalet. Huset byggdes 1837 av Badgästsocieteten på Gustafsberg.
Renoveringen av Societetshuset startade förresten förra året då vi upptäckte att verandataket läckte som ett såll.
Grevegården byggdes 1827 av grevarna Piper och Lagerberg samt kommercerådet Zenius som hade frågat Gustafsbergsstiftelsens direktion om lov att få bygga denna sommarvilla. Kanske är den Sveriges första? Som synes är Grevegården i behov av renovering.

Thordénstiftelsen har välvilligt ställt 1 milj kronor till vårt förfogande vilket har inneburit att vi har vågat dra igång renoveringarna. Vi behöver förstås mer pengar men i dagsläget är finansieringen inte klar.

Societetshuset skall vara klart i maj månad för sedan börjar säsongen med alla fester. Grevegården kommer i andra hand tidsmässigt. //

4 kommentarer:

 1. Vad kul att det är igång! Hoppas det löser sig med finansieringen. En grej jag funderat på när jag gått förbi varmbadhuset är att de nya panelbrädor som kommit upp i samband med den renoveringen är att de inte var hyvlade. på 1800-talet var det mer regel att panelbrädor var hyvlade. Förr gjordes det för hand men med dagens maskiner vore det lätt. Helhetsintrycket gör mycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bäste anonym! Vi har haft byggmöte idag och då läste jag upp din kommentar ovan. Ingen förstod vad du menade att det kommit upp "nya panelbrädor som inte var hyvlade". Det hade varit intressant om du kunde beskriva var du sett dessa ohyvlade panelbrädor, då vare sig Lindwalls Bygg eller den antikvariska kontrollanten, jag eller vår byggadministrative konsult förstår vad du menar.

   Radera
 2. Vill på inget sätt förringa behovet av renovering på Gustavsberg men önskar samtidigt att en del av byggnaderna i Folkets Park hade kunnat bevaras, då de betytt mycket för många av oss i stan! Det är ju försent nu iofs...

  SvaraRadera
 3. Vilken tur att inte Uddevalla kommunen har med dessa hus att göra, för då hade de väl varit rivna . Härligt att det finns eldsjälar som vill och förstår sig på vår kulturhistoria. Hela miljön vid Gustavsberg är fantastisk.

  SvaraRadera