I förra veckan skrevs det sista kapitlet i kommunens försök att få bygga bostäder på det s.k. Oljeberget i Skeppsviken. Regeringen beslutade att avslå kommunens överklagan av Länsstyrelsens nej till byggnation. Därmed står alltså beslutet fast!
Alltsammans började i mitten av 1990-talet då planer om att ordna en bomässa lagom till Uddevallas 500-årsjubileum 1998 framfördes. När planerna blev kända väckte dessa omedelbart reaktioner från Uddevallaborna och debatten blev livlig. Många Uddevallabor ville bevara ett fritt och öppet Skeppsviken. Tjänstemän och politiker ville bygga.
Det hela ledde fram till en lokal folkomröstning 1998 där 72 % av Uddevallaborna röstade nej. Eftersom politikerna inför folkomröstningen lovat att följa folkomröstningens utslag lades planerna ner.
Men det varade inte så länge. Snart börjades arbetet med att ta fram "helt nya" planer för en bebyggelse på Oljeberget. Och det var absolut inget försök att runda folkomröstningens resultat! Nej då!
Den nya borgerliga majoriteten beslutade 2008 att bebygga Oljeberget (modellen här ovan). För att i någon mån lindra moståndet mot bebyggelsen hade man begränsat antalet våningar till fyra istället för sju.
Uddevalla Hembygdsförening, där jag är ordförande, yttrade sig mot en bebyggelse från allra första början. Särskilt tryckte vi på att verksamheten vid Uddevalla Hamn inte fick äventyras. Och det var just det som Länsstyrelsen hade invändningar emot och därför sa man 2013 nej till kommunens planer.Av samma skäl är det orealistiskt att bygga bostäder i silosarna på Badö, vilket somliga förespråkar.
Regeringen har alltså satt ned foten. Nu kan vi lägga den diskussionen till handlingarna. //
Äntligen - det enda rätta beslutet!
SvaraRaderaDet var ett glädjande besked. :-)
SvaraRaderaHoppas det inte går som med den planerade vargjakten i Värmland fred 9 jan. Den annullerades i sista stund p g a någon fånig EU regel
SvaraRaderaMaj-Britt Jonasson
Jag är glad att dom äntligen fick ett klart nej till att bygga i Skeppsviken. När man läser artikeln i Bohusläningen så ser det först ut som att dom har fått nej till att bygga alls i Uddevalla så som det är skrivit. Men sen står det längre ner om man läser mellan raderna att detta gäller hamnen och den verksamhet som ligger där. Jag undrar om Kommun huset verkligen ingår i detta? Om dom har fått ett nej för det framgår ju inte, det ligger ju på andra sidan motorvägen dessutom. Kan förstå om det av säkerhet inte är lämpligt och det gör att det skulle bli ett nej. Är det inte lämpligt att bygga där så ska dom självklart få ett nej. Men det står det inget om, även om det låter som att det är nej överallt så är det ju ej konstaterat. Ärligt så ser det bara löjligt ut när man läser det. Sen om man kollar på hur det ser ut i dag söndag efter stormen Egon så tror jag dom flesta tycker att det kanske inte skulle vara så kul att bo i hamnen. Enligt framtida prognoser dessutom så kommer vattenlinjen att breda ut sig.i Uddevalla hamn. Det finns andra ställen att bygga på en naturskyddat område och skyddat av säkerhet eller viktiga funktioner för samhället. Man karens ska sluta fokusera på att göra exklusiva bostäder vid vattnet och satsa på att bygga mer för alla människor, alltså lägenheter med hyror som inte kostar lika mycket som driften av ett litet hus. Det måste väl finnas andra ställen än hamnen att bygga på eller? Det som byggs centralt i Uddevalla får dom som är vanliga normal avlönad personer ge ett ben eller arm för att kunna bo där. Är detta rimligt när det är hyreslägenheter? Man kan bygga billigt utan att fuska.
SvaraRadera