2015-01-25

Postdiligensen mot "Morokulien"

Nej, det kan inte ha varit i november 1959 som bilden togs utan snarare på sommaren. Kanske augusti? Hur som helst så satt vi ungar hemma på Halla vid Västgötavägen och väntade på diligensen som var på väg mot det påhittade landet "Morokulien" på gränsen mellan Sverige och Norge vid Charlottenberg. Om jag minns rätt var det även en norsk diligens på väg mot "Morokulien" från den norska sidan.

Som dragplåster i den här postdiligensen färdades den svenska operettsångerskan Sonja Stjernquist som hade tagit plats på kuskbocken när ekipaget passerade kasernvakten på I 17. Hon lär ha stigit av senare vid Bräcke vägskäl för att ta bilen till en plats hitom Vänersborg där hon åter tog plats på kuskbocken genom staden.

Wikipedia skriver om Morokulien detta:

"Namnet Morokulien lanserades 1959 av Lennart Hyland, Sverige och Randi Kolstad, Norge, i samband med ett radioprogram som hette Över alla gränser. Namnet kommer av det norska ordet moro och det svenska ordet kul, som har samma betydelse (moro & kul i en = moro-kul-i-en). Namnet uppfanns av Bertil Perrolf eller Per Løken - "Margarinkungen".

De svenska och norska statsministrarna (Tage Erlander och Gerhardsen) erkände på lördagskvällen den 3 oktober 1959 Morokulien som Nordens nya stat, Sveriges Radios och Norsk Rikskringkastings land. Livslängden var dock bestämd till en vecka. Staten Morokulien kunde bland annat stoltsera med världens enda internationella postverk. Den nya staten fanns med i radioprogrammet Över Kölen.

Morokulien utropades som egen stat, och Hyland åtog sig snabbt rollen som statschef. Drottning Alfhilde av Morokulien avlade 1959 ett statsbesök i den värmländska Republiken Åsen. Den sittande presidenten i Amatörradioriket Morokulien heter Odd, han utsågs 2009. Under jubileet 2009 kröntes även Lars-Gunnar Björklund till "Kung över fredsriket" under namnet Lars I Gunnar. Hans valspråk var För Morokulien i alla tider. Detta betyder att Morokulien är både en fiktiv republik och monarki. Dessvärre avled konungen den 30 november 2012".  //

2 kommentarer:

 1. En notering i det digitalamuseumet beskriver bilden så här.

  "Morokulien var praktiskt taget i var mans mun på Kungstorget i Uddevalla på söndagsmiddagen. Flera tusen människor hade samlats nedanför statyn, brevkorten gick som smör och de gula postlådorna som tillfälligt fanns på torget fylldes snabbt.
  Förvaltare Ivar Eriksson på I17 och förste postiljon Hans Rosén från Göteborg satt i stram givakt på kuskbocken på den gamla ärevördiga postdiligensen som skulle rulla ända till Morokulien. Sonja Stjärnqvist, som skulle vara biträndande kusk under första etappen, väntade nedanför kopparkungens staty. En barnkör från Norrskolan fick sjunga i Sveriges radio innan ekipaget satte sig i rörelse mot Väne Ryr där det skulla bli hästbyte.
  Källa: "Bohusläningen 16 november 1959".

  SvaraRadera
 2. Mitt vykort är stämplat 15/11 1959.

  Jan Aronson

  SvaraRadera