2013-07-14

Att utan krage gå in på krogen i Uddevalla?


I oktober 1946 eldhärjades Kristina Thordén ute på Atlanten. Hon var i USA för att hämta varvsutrustning som Gustaf Thordén köpt för att bygga upp Uddevallavarvet. Fyra (vissa uppgifter gör gällande fem) besättningsmän omkom under släckningsarbetet.
Överbyggnaden och maskinrummet skadades svårt. Systerfartyget Selma Thordén gick senare mot haveristen och bogserade henne hela vägen till det nya varvet i Uddevalla. Besättningen på Kristina Thordén hade slitit hårt och räddade genom sin insats Kristina från att sjunka.

I pressen hyllades de som hjältar. När de sent omsider kom till Uddevalla var det första de gjorde att gå till Hotell Carlia för att välförtjänt fira att strapatserna var över. De hade inte direkt kostym och slips när de anlände och nekades därför att komma in på krogen.

Den händelsen gav lika mycket, kanske mer, uppmärksamhet i medierna och ledde till inslag i revyer och så till sången Krogen i Uddevalla med Harry Brandelius som sjunger till Calle Jularbos orkester. Man satte verkligen Uddevalla på kartan på ett negativt sätt.

Lyssna på texten som är briljant!  //

4 kommentarer:

 1. En skandalös historia, tyvärr helt sann!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min bror arbetade på båten. Hans insats då gav honom en fin medalj. Han brändes svårt men blev helt återställd och ännu vid 87 år är han helt slät och fin i ansiktet.

   Hasses syster

   Radera
 2. Texten till "Krogen i Uddevalla" skrevs av Charles Henry - pseudonym för Karl Henrik Karlsson, sedermera Henrüd (1901-67)som även skrev flera av Edvard Perssons texter - som "Jag har bott vid en landsväg", "Lite hit, lite dit" och "Klockorna i Gamla stan". För musiken svarade Herbert Wahlberg (1912-92).

  Jag köpte två ex av noterna för några år sedan och skänkte det ena till stadsbiblioteket i Uddevalla.

  SvaraRadera
 3. Roger Karlsson2017-01-21 09:18

  Har noterna bakom glas i ram över Pianot och hittade stenkakan på en loppis i Varberg för 5kr :-)

  SvaraRadera