2013-07-05

Gustafsbergs varmbadhus nyrenoverat

Fr v byggkonsult Kenneth Hammarstedt, byggnadsantikvarie Ulla Karlström, byggmästare Mikael Lindwall, arbetsledare Fredrik Seger och målare Christer Bratt.
 
Idag var det slutbesiktning av varmbadhuset (vandrarhemmet) på Gustafsberg efter renoveringen som pågått sedan början av april. Det är Lindwalls Bygg med underleverantör Bror Ericssons Måleri som utfört ett gott jobb. Under resans gång har det dykt upp saker som vi från början inte kunde se, men som vi efterhand upptäckt och rättat till. En del så kallade ÄTO:r (Ändrings- Tilläggs- och Avdragsarbeten) har fått beställas.
Entréfasaden innan renoveringen påbörjades. Hur länge de två fönstren varit igenspikade vet ingen. Kanske sedan man byggde om varmbadhuset till vandrarhem 1983-84?
Nu har nya fönster tillverkats och ersätter de igenspikade.
Elva sådana här runda fönster har nytillverkats av Mårtenssons Snickerifabrik i Färgelanda. De ersätter sådana som varit igenspikade sedan många år. Överhuvudtaget har gammalt dåligt virke bytts ut mot nytt men i en autentisk stil såklart.
 
Huset är byggnadsminne, liksom ytterligare 25 av Gustafsbergsstiftelsens hus. Renoveringen kräver därför extra omsorg. Ulla Karlström, Bohusläns museum, har varit antikvarisk kontrollant av renoveringen.
I och med att varmbadhuset nu är renoverat så skall det markeras med grönt på den här kartan över tillståndet på stiftelsens byggnader. Och tidigare i vår blev Magasinet, det andra gula huset på bilden, klart och skall därför också grönmarkeras.
 
För närvarande pågår renoveringen av ytterligare en byggnad, det sk Annexet intill Kamrerarebyggnaden. Och efter byggsemestern inleds ommålning av Herrgården, dvs Gamla Skolhuset så då kommer ytterligare två av de nu röda husen att grönmarkeras. Nästa år planeras renovering av Hotell Tvåan och 2015 Societetshuset och Grevegården.
Byggnadsvården kostar ruskigt mycket pengar och stiftelsen har som sagt många hus att ta hand om. Vi söker pengar på olika håll och sedan i våras så erbjuder vi också företag och privatpersoner möjligheten att stödja vår byggnadsvård med bidrag. Vill du också vara med? Bidrag tas tacksamt emot på bankgirokonto Byggnadsvård Gustafsberg 114-8998. 

Bidragsgivarna presenteras här http://www.gustafsberg.se/om-gustafsberg/byggnadsvard/  //

4 kommentarer:

 1. Glädjande att se att varmbadhuset blivit så fint! Du gör ett bra jobb Gunnar, tänk hur det såg ut när du kom hit. Tack vare dig får kommande generationer möjlighet att uppleva ett fantastiskt Gustafsberg.

  SvaraRadera
 2. Åhhh, så fint det har blivit! Som sagt, mycket glädjande! Jag har många minnen därifrån bla så fanns det en liten affär på hörnan dit det gicks turer mest varje dag för att köpas glass, Minns att den dyraste glassen kostade runt 1,25 kr eller däromkring... Har också ett svagt minne av tångbaden i träbadkar och de vitklädda damerna som arbetade där. Och den karaktäristiska doften av tång. (Vilket år upphörde egentligen tångbaden?)
  Undersidan försökte jag utforska när vår katt hade smitit iväg hemifrån och tyckte att skrymslena under varmbadhuset var ett spännande gömställe. Katten lät sig dock lockas ut därifrån och kom välbehållen med hem :-)
  Har också många andra härliga barndomsminnen från Gustafsberg, inte minst möten med människor.
  Roligt med allt liv och rörelse som präglar ett fantastiskt vackert Gustafsberg även idag!

  SvaraRadera
 3. Tack Gunnar och övrig personal. Fantastiskt fint resultat.

  SvaraRadera
 4. Blev väldigt fint. Gustavsberg är en riktig pärla med fina hus och vacker natur. En skön oas att vara i.

  SvaraRadera