2013-07-23

Husbilsförbud på populär parkering

Den stora parkeringsplatsen vid Rödöns småbåtshamn har den senaste tiden rört upp känslorna bland folk. Skälet är att husbilar mer eller mindre har invaderat parkeringen så att båtplatsinnehavare och husägare i närheten har haft svårigheter att få parkering. En del husbilar har dessutom ställt sig längs parkeringen och i praktiken har man då blockerat mer än en uppställningsplats.

Natten till igår (bilden ovan) stod där tio husbilar och som mest skall det ha varit 14 stycken under ett dygn. Det skall genast sägas att husbilsägarna handlat i god tro då det inte har funnits något husbilsförbud på platsen. Tvärtom förekommer det uppgifter på vissa husbilsklubbars hemsidor om den fina gratisparkeringen vid Rödöns småbåtshamn. Till och med skall Uddevalla turistbyrå ha tipsat om parkeringen.

När Kultur och Fritid sade upp arrendeavtalet med Gustafsbergsstiftelsen, som är jordägare, ville man samtidigt att parkeringen fortsatt skulle vara öppen för allmänheten. Man ville att parkeringen skulle ingå i ett nytt arrendeavtal för den sakens skull. Det avtalet har ännu inte tecknats så därför är i formell juridisk mening parkeringsplatsen Gustafsbergsstiftelsens, dvs mitt ansvar.

Jag har uppfattat att det stundtals gått hett till mellan intressegrupperna husbilsägare, allmänhet, boende och båtägare. Smockan har hängt i luften med andra ord. Dessa dagar med extrem värme har också gjort att parkeringen fyllts av badande till Rödön och Lindesnäs. Det är därför ingen tvekan om att kommunen har ett intresse av att de badande har någonstans att ställa från sig bilen.
Eftersom jag således i dagsläget har ett direkt operativt ansvar för parkeringen har jag fr o m idag satt ner foten och infört husbilsförbud på den stora parkeringen. Skylten hade just kommit upp när den här bilden tog så husbilarna som syns där borta var ovetande om förbudet.

Ikväll var det däremot ingen husbil på denna parkeringen. Jag har dock lämnat en öppning för husbilar att stå på en p-plats alldeles i närheten med plats för 10-15 fordon av normalstorlek.

Jag utgår från att man på kommunalt håll nu tar tag i saken så att ansvaret klarläggs om vilken förvaltning, Kultur o Fritid eller Tekniska, som skall teckna arrendeavtalet med Gustafsbergsstiftelsen.  //

2 kommentarer:

  1. Borde inte Uddevalla ha en "ställplats" för husbilar mm. Många städer har ju det speciellt utomlands. Där det finns bara lite el och tillgång till vatten. Ofta nära staden så man drar turister dit. Kanske det finns redan? Hur som helst bör de ju inte uppta någon vanlig parkering.

    SvaraRadera
  2. Alla är ju medvetna om hur parkeringssituationen är vid lindesnäs en varm sommardag, hur kan nu kommunen ofta en sådan stor del av parkeringen till ställplats för husbilar??? Ren skandal tycker jag. Offra runt 20- 30 platser för 5 husbilar!! Hur tänker ni?

    SvaraRadera