2008-07-05

VM-motocrossens första dag


Så var motocrosstävlingarna på Glimmingen i gång. Det var rena värmeböljan så det gällde att dricka rejält. Men, vi tar igen det i morgon. Då skall det bli regn enligt SMHI.

När jag kom på min cykel till tävlingsområdet tyckte jag att det var färre bilar än vanligt. Men väl inne på tävlingsområdet var allt sig likt. Mycket folk således.

Fransmannen Loic Leonce gick på öronen precis framför mig. Han slog sig nog ganska rejält för han tog sig åt nacken. Det var MX1-förarnas tidskvalificering. Nej han gick inte till final såvitt jag kan se i resultatlistan. Antagligen bröt han efter vurpan.

Förra årets världsmästare Steve Ramon hade bästa varvtiden. Han följdes av Ken de Dycker, Belgien, Tanel Leok, Estland, Jonathan Barragan, Spanien och Sebastein Pourcel, Frankrike.

För MX2-förarna var det ingen tidskvalificering. Det kördes istället två kvalificeringsheat där de 12 bästa från varje heat gick vidare.

I det första heatet vann italienaren Anotion Cairoli följd av sydafrikanen Tyla Rattray. Ingen svensk tog sig till final från detta heatet.

I andra heatet vann engelsmannen Tommy Searle före sin landsman Shaun Simpson. Och här gick svenske Tom Söderström glädjande nog in på en elfte plats och gick därmed vidare till morgondagens finaler. Blott 16-årige hemmaföraren Filip Turesson var inte lyckosam i detta heatet utan utgick.

Filip ställde i stället upp i dagens sista heat som följdriktigt kallas "sista chansen". Och si! Han gjorde en strålande insats och på tolfte och sista varvet gjorde han en fenomenal körning och fick näst bästa tiden. Därmed förmodar jag att vi får se honom i morgondagens finaler. Bara att få se denne 16-åring mäta sig med världseliten är ju värt ett besök.

Som vanligt blir man ju imponerad över BMK Uddevalla som förmår att ro ett sådant här jättearrangemang i land. Över 600 ideellt arbetande funktionärer finns på plats på Glimmingen. På bilden ser vi den försäljningsansvarige Stefan Ekström med en ung funktionär på bönpallen. Han hade det nog ganska lugnt i dag men i morgon får han det svettigare.//

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar