2008-07-26

Stort intresse för statsisbrytaren Ymer


Det var en strid ström av besökare ombord på den gigantiska statsisbrytaren Ymer då hon låg vid Svenskholmen under lördagen. Och det var stora dimensioner på allt.

Ymer byggdes vid det finska varvet Wärtsilä 1977 och har normalt ca 20 man i besättningen. Längden inkl. bogserklykan är 110 meter, bredden 24 meter och djupgåendet 7,3 - 8,3 meter.

Hon har fem huvudmotorer om totalt 25 000 hästkrafter och fyra propellrar. Plåttjockleken i det isbrytande skrovet är hela 34 mm. Ymer har ett krängningssystem som består av tre par krängningstankar. I dessa förvaras ca 600 ton vatten som kan pumpas från sida till sida på 45 sekunder för maximal krängning 13 grader.
På bilden ser man överdelen av de fem motorerna.

När besökarna klev ombord i dag möttes de av en besättningsman som förklarade hur man skulle gå för att få ut mesta möjliga av besöket. Svarta pilar visade vägen till alla utrymmen av betydelse.
Och uppe på bryggan fanns Uddevalla Hamnterminal som informerade om sin viktiga verksamhet (till den återkommer jag senare).
På bilden här intill representeras hamnterminalen av Göran Andreasson som diskuterar hamnens verksamhet med en besökare.
Ymer lämnade Uddevalla strax efter kl 18 och anlände till Göteborgs hamn kl 23.30.//

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar