2008-07-03

En hovneger besökte Gustafsberg


Sommaren 1814 har gått till Uddevallas historia. Till staden kom hela det svenska hovet med kung Carl XIII och drottning Hedvig Elisabeth Charlotta i spetsen. Till staden kom också deras adoptivson kronprins Karl Johan, eller Jean Baptiste Bernadotte som han ju hette från början. Med Karl Johan kom också 50 000 man ur den svenska hären. Det var det förestående anfallet mot Norge som var anledningen till de kungligas besök.
På Gustafsberg hade ett varmbadhus just invigts och detta upptäckte de kungliga förstås genast. Det var det första varmbadhuset i Sverige.
I Gustafsbergs fantastiska arkiv finns det uppgifter om alla som badat i de olika rummen och de olika badkaren genom alla år. Hur många personer som återfinns där har ingen kunnat räkna men det är tusentals.
Och just år 1814 tillmäter sig förstås ett extra intresse. Drottningen blev stamgäst på Gustafsberg under sommaren. Karl Johan badade den 25 juli och den 27 juli var kung Carl XIII där. De kungliga betalade frikostigt för sig.
I liggaren som är avbildad här ovan är det massor av fina titlar. Och mitt ibland dem står det på en rad: Negern Herr Hisnise.
Jag har sett den anteckningen många gånger och givetvis funderat över denne neger. I Jacobowskys utmärkta bok GUSTAFSBERG - SVERIGES ÄLDSTA BADORT kallas Herr Hisnise hovneger.
Då jag googlar på ordet hovneger får jag åtta träff. Ulrika Eleonora fick 1761 en hovneger i present av en landshövding kan man bl a läsa. Även i andra länder tycks det ha funnits hovnegrer.
Längre än så här kommer man förstås inte i sina funderingar i dag men visst hade man velat veta mer om Herr Hisnises besök på Gustafsberg. //

1 kommentar:

  1. De enda hovnegrer jag annars känner till är de två nätdragande morianerna i Ulriksdals slottspark. Ett synnerligen spekatakulärt skulpturpar på var sin sida om bäcken som rinner genom parken. Klart intressant för Gustafsberg att apa efter!

    Ojdå, nu var det nyordning här på blogger igen, plötsligt kan man bara vara anonym.

    Annaa M

    www.annaamattsson.blogg.se

    SvaraRadera