2008-07-12

Lönngång vid Tureborg?


Anna på Tureborg frågar:

"Hej!
Hittade din blogg om Uddevalla och läste om Tureborg. Bor i området själv och tycker mycket om platsen. Läste på wikipedia att det finns en lönngång. Har hört om den förut men trodde att det var en skröna. Är det verkligen sant? Vet du? Det stod att gången är igenmurad från änden vid Villa Elfkullen och att ingången uppe vid borgen rasat igen. Låter dock som ett alldeles för stort projekt att verkligen bygga en sådan gång.
Tacksam för svar!
Mvh Anna, Tureborg, Uddevalla"

Hej Anna! Nej det finns ingen lönngång. Precis som du anser så skulle det ha varit ett alldeles för stort projekt. Själva byggandet av borgen var ju ett jätteprojekt som Bohusläningens grundare Ture Malmgren genomförde trots att många tyckte att det var ett "stolleprojekt" i sig.
Möjligen kan det vara den här igenmurade ingången som sätter igång fantasierna? Det var här som Ture Malmgren hade tänkt att han skulle begravas, men det fick han inte utan han ligger begravd på Östra kyrkogården (jag har skrivit om detta tidigare).
När jag var liten var "graven" öppen och här kunde man ta skydd för regnskurar ibland. Senare har grottan ansetts vara för farlig och murats igen.//

7 kommentarer:

 1. Denna borg hade varit ett populärt utflyktsmål. Om det inte hade varit så otroligt dyrt och svårt hade jag gärna sett en liknande insamling likt strandpromenaden.

  Vet att ritningar ej existerar men ändå en kittlande tanke.

  SvaraRadera
 2. Jag håller med. En intakt Ture borg hade varit ett signum för Uddevalla.

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Jag har bott i Uddevalla i 12 år, men fick inte kännedom om Tures borg förren helt nyligen. Tog en utflykt till borgen för bara några dagar sedan och blev väldigt fascinerad. Jag undrar dock varför det är så tyst om den, ingen information att läsa, inga bilder om hur den såg ut innan branden eller under byggnationen, inga skyltar, inga vägvisare och varför görs inte borgen till en turistattraktion?
  Jag tyckte i alla fall att det var väldigt roligt att se den, även om den kanske inte är lika historisk som andra borgar i Europa.Tacksam för svar!
  Hälsningar
  Malin

  SvaraRadera
 4. Hej Malin!
  Jag har skrivit ett antal inlägg om Tureborg som besvarar några av dina funderingar. Skriv in Tureborg i sökrutan uppe till vänster så får du fram inläggen.
  Borgen var problematisk redan från början i och med att det saknades vatten och avlopp. Den var förfallen redan innan den brann 1950. Sedan dess har det gått 58 år så jag tror inte att den går att rädda, Tyvärr!
  Mvh
  Gunnar

  SvaraRadera
 5. Tjenare!

  Hur kan du vara så säker på att det är en skröna det där med lönngången?
  Känner nämligen en som bott där som barn, hans föräldrar köpte huset utav ture malmgren. Enligt han så skulle det ha funnits en lönngång som dom använde för att gå upp till stora köket i borgen och laga och bära mat ner till villa elfkullen.

  MVH
  Jim

  SvaraRadera
 6. Det fanns bara lönngångar i själva borgen, har själv använt dom.
  V.Lindberg

  SvaraRadera
 7. Hej V.Lindberg!
  Skulle du vilja berätta mer detaljerat om dessa lösningar till oss nyfikna och ovetande men ändå väldigt intresserade av borgen och dess historia?

  SvaraRadera