2008-07-09

Gammal kraftledning byts ut


Sedan en tid pågår ett omfattande arbete med att byta ut den gamla kraftledningen från Trollhättan till Uddevalla. Den här bilden är tagen på södra sidan av Fossumsbergs kraftstation. Den stora kraftverksdammen ligger alltså strax bakom vägslutet till höger.

Det är imponerande kraftledningsstolpar som ersätter de gamla. Men de nya är gudskelov inte alls lika klättervänliga.
(Bild sid 57 i boken "Ljus och värme. Uddevalla Energi 150 år.")
Den här bilden från fördelningsstation T61 vid Fossumsberg är välbekant för mig. Just den här stolpen (eller vad man skall kalla den?) har jag visserligen inte klättrat i, men en likadan. I ungdomen var vår favorit den stora stolpen högst upp på Idaberget. Det var väldigt spännande att bege sig upp mot toppen och man hade ju en bedårande utsikt däruppe.
Men senare i livet har man ju förstått att det var en livsfarlig lek. Föräldrarna fick dock aldrig någon rapport om vad vi sysslade med trots att det syntes milsvida omkring.//

3 kommentarer:

 1. De stolpar som bytts var resten av den första linjen från Trollhätte kraftverk till Uddevalla. Det var 50 kV och 25 Hz (idag 50Hz). Det byggdes även en transformatorstation vid Fossumsberg. Linjen byggdes kring 1916 då effektbehovet från främst Kampenhof krävde mer kraft än vad som fanns tillgängligt i Uddevalla.
  Samtidigt med beslutet att ansluta till Trollhättan tog kommunen över Skandinaviska elektricitetsverkets anläggningar i staden och man kan anse att det var det kommunala elverkets ursprung. Stålstolparna som är kvar är Vattenfalls och av senare datum.

  SvaraRadera
 2. Min kommentar har inte så mycket göra med kraftledningar utan mer om "höga" höjder. Inte så höga höjder som dina i unga år, utan mera om nivån i höjd med matsalstaket på I17 i samband med MUCK i maj 1970.

  Vid MUCK, sista natten före utryckning, utbyttes de vita signallamporna som satt på matsalens tak mot kulörta dito. Lamporna signalerade, som du vet, när respektive kompani fick komma in i matsalen för att äta.

  Jag hängde i krokig arm i lampställningen och skruvade ur gamla lampor samt skruvade i nya och färgade med viss assistans av kompisar som langade fram de kulörta ersättningslamporna. Signalerna med andra färger än de vanliga orsakade en viss förvåning och funderande vid frukosten av vad vi förstod.

  För att sätta lite ytterligare färg på tillvaron så begåvades samma natt "stridsvagnen" på Bulid med en vackert grisskär kulör.

  Sammantaget var värnpliktstiden en trevlig period som jag ser tillbaka på med glädje. Senare och på andra vägar hamnade jag i Marinen till slut.

  SvaraRadera