2008-07-29

Fjordfestivalen över


Årets Fjordfestival, den femtonde, är över och idag såg det ut så här på festivalområdet i Museiparken. Det anmärkningsvärda är att man rivit hela festivalområdet rekordsnabbt. Tack för det!
Tidigare år har man börjat bygga festivalområdet veckor i förväg och sedan har det tagit lika många veckor att riva den. Det har inneburit att Bohusläns museum, Uddevallas främsta publikdragare, större delen av högsäsongen varit kringgärdat av fula staket (så också i år dessvärre) och stora schabrak till tält, stora lastbilar mm mm.
För egen del kan jag vara utan festivalen. I mitt jobb på museet har jag genom åren konstaterat att festivalen varit dyr för Bohusläns museum. Skadegörelse i form av sönderslagna rutor, papperskorgar, staket, möbler mm. Lägg därtill att markytorna runt museet förvandlats till rena avträden. Kiss och bajs högt och lågt, mycket otrevligt.
Samarbetet mellan museet och arrangörerna har ofta varit obefintligt, med följd att det uppstått obehagliga överraskningar på många sätt. Åren då Lasse Stålnacke var VD för Uddevalla Forum var dock lysande undantag. Vi hade flera möten inför varje festival och han var väldigt mån om att samarbeta med museet. Det var trevligt!//

5 kommentarer:

 1. Fjordfestivalen är en historia för sig som man både kan ha och mista. Jag avstår gärna.
  Museiparken är en annan historia även utan inhägnader och festival. Det första som tillresande möter när de anländer med buss från när och fjärran och något av det många Uddevallabor helst avstår från att visa. Och då avser jag inte grönytorna, kastanjeträden, bänkarna, kajkanten, Bäveån och allt annat utan vad som befolkar denna centralt placerade park.
  Där har vi en stank både morgon och kväll oavsett om det är festival eller ej. Nu i värmen stiger återigen urinstanken och man riskerar att antastas av dem som bidragit med den.
  Vi bofasta som vet hur det står till i området kan ju välja att hålla oss därifrån men tillresande besökare, båtfolket som lagt till i gästhamnen och så vidare vet ju inte vilka valen är.
  Blir så lessen över vår fina lilla stad!
  Tack för ordet!

  SvaraRadera
 2. Instämmer med ovanstående. Undrar förresten hur det är för dem som bor i närområdet. Inte minst med tanke på ljudnivån på musiken.

  SvaraRadera
 3. Håller med, men kunde också konstatera att polisen genomförde en ganska ihärdig kampanj i början av sommaren för att hålla oönskade personer borta från parken. Officiellt kan man nog inte förbjuda personer, vilka de än är, att vara på allmän plats men inofficellt tycks det fungera. Budskapet till dem lär ha varit att de, för att få vara i fred för polisen, skall hålla sig borta från Museiparkemn.

  SvaraRadera
 4. Aha, det är alltså därför problemet/-n flyttats lite längre bort dvs till baksidan av museet och utefter häcken vid åsidan av Riverside men inte blir stanken mindre där.

  SvaraRadera
 5. Varsågod! Man får ju bråttom med rivning om det sker i ösregn!

  SvaraRadera