2008-04-22

Unik film visas onsdag och torsdag på SAGA


Med mycket kort varsel har SAGA-biografen satt in två visningar av filmen Slaget om Finland-Tali Ihantala 1944. (Obs, inte på Frideborg som det står i onsdagens Bohusläningen!)

Uddevallabon Lars Björklund, nu 88 år, deltog som 24-årig Finlandsfrivillig i slutstriderna på Karelska näset. Lars har redan sett filmen i Stockholm och det är han själv som sett till att den nu visas i Uddevalla i morgon onsdag kl 1830 och på torsdag samma tid. Missa inte detta helt unika tillfälle!

Trots att jag varit kollega med Lars har jag aldrig hört honom berätta om dessa för Finland så avgörande strider. Jag talade med honom ikväll och han hördes mycket vital. Givetvis skall jag själv gå och se filmen och jag hoppas förstås få höra Lars berätta om hur det var att vara Finlandsfrivillig.

I beskrivningen om filmen står det bl a följande:

"De allierade landsteg i Normandie den 6 juni 1944. Tre dygn senare inledde röda armén med förkrossande övermakt sin storoffensiv på Karelska näset. Finländarna tvingades till reträtt och förlorade på en och en halv vecka merparten av Näset, inklusive Viborg efter en kort strid. Efter den första finska avvärjningssegern vid Tienhaara kraftsamlade ryssarna sina styrkor nordost om Viborg vid byn Tali där de rasande striderna vid Tali-Ihantala inleddes efter midsommar. I dessa strider, de största som någonsin utkämpats i Norden, deltog sammanlagt ca 50 000 finska soldater och 150 000 ryska."//

4 kommentarer:

 1. Frideborg står det i tidningen...

  SvaraRadera
 2. Å tusan! Dock har jag beställt biljett via SF:s hemsida på SAGA.
  Gunnar

  SvaraRadera
 3. Då har tidningen fel, inget ovanligt i och för sig;-)Men synd för den som läser tidningen och får irra omkring! Skall skicka maken att se den imorgon.

  SvaraRadera
 4. Är det verkligen så vanligt att tidningen har fel eller slänger sig simone med gissningar och överdrifter? Om du talar med och inte om så kanske det som är dåligt kan bli bättre, så kallad konstruktiv kritik

  SvaraRadera