2008-04-19

Korpen häckar på det vanliga stället


I dag var det dags för årets första någorlunda njutbara cykeltur. Med andra ord var det varmt och skönt om än lite blåsigt. På cykel kommer man ut till andra platser än med bil.
Och när vi närmade oss den klippvägg där korpen brukar häcka varje år såg vi redan på långt håll att korpboet också i år var "bemannat". En vuxen korp ligger uppe i boet och en bit nedanför sitter den andra. Och medan vi stod där och tittade flög den ena korpen i cirklar runt boet eller satte sig i närheten för att bevaka medan den andra hela tiden var kvar i boet.
Dessvärre är ju inte naturkunskap mitt starkaste ämne men jag läser i Wikipedia att "honan lägger tre till sju blekt blågröna, brunfläckiga ägg. Äggen ruvas i ungefär 18 till 21 dagar av honan ensam. Hanen kan dock stå eller huka sig över ungarna och skydda dem, utan att egentligen ruva dem".
Eftersom den ena korpen låg kvar i samma läge hela tiden förmodar jag att den fortfarande ruvar på ägg? En härlig naturupplevelse blev det i alla fall. Och Uddevalla håller ställningen som Kôrpehôla.//

4 kommentarer:

 1. Hej
  Jag har en ask med små svarta hårda saker i som jag trodde var korpägg. Dom smakar lite lakrits och det står "Kôrpehôla" på asken. Inköpt på Uddevalla museum. Har jag missuppfattat nåt?

  SvaraRadera
 2. Måste erkänna att jag i unga år levde i förvissningen att "Korpen" endast var en Uddevalla-företeelse. Efter avflyttning fann jag till min förvåning att korporationsidrott även idkades på andra orter under samma namn, en aha-upplevelse....

  SvaraRadera
 3. Apropå korpar och "Körpehöla" kan jag berätta att i början på 50-talet utgavs ett blad av dåvarande Uddevalla Sjöscoutkår som gick under namnet Corp-Posten. Om jag minns rätt kom det sammanlagt ut ungefär 6-7 nummer och bland de som var med och skrev var Jüri Kiviloo, som ju stundom även bidrar här samt övertecknad.

  SvaraRadera
 4. Apropå korpar och "Körpehöla" kan jag berätta att i början på 50-talet utgavs ett blad av dåvarande Uddevalla Sjöscoutkår som gick under namnet Corp-Posten. Om jag minns rätt kom det sammanlagt ut ungefär 6-7 nummer och bland de som var med och skrev var Jüri Kiviloo, som ju stundom även bidrar här samt övertecknad.

  SvaraRadera