2008-04-01

Till minne av Hans Manneby


Bilder Luitgard Löw och Gunnar Klasson (den sista).

Text Hans Kindgren:

"Bohusläns museums förre chef Hans Manneby avled på skärtorsdagen efter en tids sjukdom. Han blev 62 år. Närmast sörjande är barnen Hanna och Filip samt särbon Luitgard.

För oss alla som har haft glädjen och förmånen att arbeta tillsammans med Hans har beskedet varit tungt att bära. Han lämnar ett stort tomrum efter sig

Att teckna en bild av Hans är inte lätt. Han var en person som förenade många egenskaper - den samhällsengagerade yrkesmannen, den kreativa humanisten, den skicklige administratören. Det var kanske denna mix som gjorde Hans så intressant och betydelsefull som yrkesman och människa.

Hans var chef för Bohusläns museum under 13 år från 1992 till våren 2005, då han blev chef för Västarvet den nya museiförvaltningen i Västra Götalandsregionen. Detta var en tid av dynamisk utveckling för Bohusläns museum. Besökstalen steg till över 300.000 under en rad av år, den arkeologiska verksamheten utvecklades till en av landets största, flera stora utställningar av nationellt intresse visades och på flera andra områden kom museet att ligga i framkanten av Museisverige. I april 1998 invigdes Vitlycke museum, ett museum vars tillkomst möjliggjordes genom Hans vision och engagemang. 2002 öppnades Bohusläns museums nya konsthall, ett kreativt samarbete mellan Hans och donatorn och Uddevallasonen Percy Barnevik. Här var Hans stora intresse för konst och för konstens roll i samhället en avgörande faktor i att konsthallen förverkligades.

Hans Manneby var också en central person inom den svenska museivärlden där hans ord vägde tungt. Han ingick under en lång rad år i styrelsen för Länsmuseernas samarbetsråd, han hade utredningsuppdrag för Statens kulturråd och var engagerad i flera andra styrelseuppdrag för kulturfonder och museiorganisationer.

Hans djupa internationella engagemang visade sig i att han under en lång rad av år var ordförande i den internationella museiorganisationen ICOM:s kommitté för regionala museer och därefter ordförande i den nationella ICOM kommittén i Sverige. Han var också en av de drivande inom det svensk - afrikanska museinätverket SAMP med samarbete och erfarenhetsutbyte på agendan.

Listan över vad Hans Manneby har betytt för Bohusläns museum och för svensk museiutveckling kan göras lång. Det sägs ju att vi mäts i våra handlingar, inte i orden. Men bakom handlingarna fanns människan Hans Manneby. Han var en person som drog en linje mellan sitt yrkesliv och sitt privatliv. Som jag kände honom, som chef och kollega, var han en hårt arbetande person som ständigt var på väg - mot nya mål, nya utmaningar. Engagerad och kunnig, effektiv och drivande, visionär och entusiasmerande för oss som medarbetare. Men han var också ovanligt lättsam och charmerande - musikalisk, estradör, lätt till skratt. Jag kan se Hans framför mig när vi uttröttade efter en lång dags sammanträden, med mer eller mindre besvärliga ärenden, plötsligt brister ut i ett befriande skratt över någon uppblåst formulering. Hans var en ytterst levande och dynamisk människa vilket gör hans bortgång än mer overklig.

Hans Kindgren, Chef för Bohusläns museum//

2 kommentarer:

 1. Med sorg och saknad läser jag att vår vän och bandmedlem i Bad Times har avlidit. Vi har tillbringat många dygn tillsammans i en turnebil genom Sverige och Norge.
  Trots sporadiska kontakter fanns alltid värmen och skrattet när vi hörde av varandra.
  Bad Times genom Peter( Stisse) Gustafsson

  SvaraRadera
 2. Hej Stisse!
  Vi på museet hörde ibland talas om er och Hans förde på tal att vi gärna skulle vilja lyssna på er vid en personalfest. Det hade varit en höjdare.

  SvaraRadera