2008-04-28

Slängom


Leif Svensson frågar om Slängom:

"Var låg det och vad betyder ordet?"

I ortnamnsboken står en förklaring som väl är det närmaste man kan komma. "Landsvägen gjorde förr en kraftig släng (krök) här".

På ekonomiska kartan från 1937 ser vi namnet Slängom mittemellan de olika järnvägsspåren. Landsvägen som avses är Strömstadsvägens förlängning västerut (på kartan under ordet Slängom).På denna bilden ser vi Lelångenbanan där den passerar över Strömstadsvägen vid Slängom.


I förgrunden ser vi spåret som går mellan Lelångenbanan och Uddevalla Centralstation. Det är lätt att på kartbilden se de båda spåren.
Tänk vad fort man glömmer. Här ser vi järnvägsviadukten vid Slängom från andra hållet. Man kan undra vart damen är på väg i snöslasket?

Vid en sökning på Slängom i Tidningsarkivet fick jag endast två träff.
Vi får där veta att det byggdes en ny bro 1861 och att den ifrågasattes. Och vi får också veta att ordet Slängom används även i vår tid.
1861-07-11 Nya bron vid Slängom är osäker? Bro.
1998-11-17 Nya Strömstadsvägen vid Slängom färdigt och invigt. Vägarbete. //

4 kommentarer:

 1. Det fanns väl ingen här bro 1861. Banan blev ju färdig 1895.
  Jüri

  SvaraRadera
 2. Det som avses är en landsvägsbro över Ardmorebäcken.

  SvaraRadera
 3. Södra brofästet till Lelångebanan syns tydligt än idag

  SvaraRadera
 4. Där ser man. Jag som trodde att Slängom var något modernare påhitt för den lustiga svängen som blir om man kommer norrifrån på Kurverödsleden och svänger in mot KF:s gamla lagercentral och den vägen tar sig runt till OK på andra sidan.

  SvaraRadera