2008-04-26

Arndt WinbergArndt Winberg 1932-12-31

Insänt av Bengt Hederén:

"Så till min fundering gällande den gamle kämpen Arndt Winberg som under många år arrangerade veckoskidresor till Lillehammer och boende på Birkebeinerns Ungdomsherberge i officiellt separerade fyrbäddsrum.

Vad jag vet ordnade Arndt en vecka för skolungdomar under februarilovet och en motsvarande "vuxenresa" under vårdagjämningsveckan i mars. Själv deltog jag 1963 - 1965. Till denna mars-resa fick man medverka med rekommendation av någon tidigare skötsam resenär och Arndt var väldigt noga med att personligen presentera de medresande på sitt originella och iakttagande sätt under uppresan. Priset för resan med helpension vill jag minnas kostade kring 200:- SEK.

Vi åkte med en av Uddevalla Omnibus ordinarie bussar, några lyxbussar fanns inte tillgängliga, men den även skidglade chaufffören var med hela veckan och transporterade oss varje morgon från Lillehammer, upp till fjället och Nordseter.

Vi gick på tur, utförsåkning var då en udda gren och utövades inte av några av oss. Fjällskidor gällde, tunga som bly av hickory med stålkanter och man kunde sätta låg fästpunkt, ett ganska garanterat sätt att skaffa sig benbrott vid utförslöpor. Arndt själv vägrade dessa nymodigheter och skidade på träskidor med råttfällebindning, han slet ut ett par varje vecka på skarsnön.

Turerna gick till Pellestova, Hornsjoen och Sjusjoen och passade man inte bussen till kl. 15.00 fick man skida retur till Birkebeinern.

På härbärget bodde även dåtidens bagpackers, mest amerikaner som gjorde världen. På kvällarna var det byns after ski, mer vanliga danskvällar som alternerades mellan Lillehammers få krogar o hotell.

En av dessa kvällar 1963 träffade jag det engelska alpina landslaget, två trevliga och skötsamma grabbar som var på träningsläger inför Innsbruck-OS 1964. Dom törnade tidigt in inför morgondagens träning. Återsåg dom 1965, men då var den alpina karriären över vad jag minns.

Dessutom kom jag i kontakt med semestrande nigerianske sprintern Tunde Okunobi som studerade antingen i Cambridge eller Oxford och som skulle försöka kvalificera sig till Tokyo-OS året därpå. Jag hade en del brevkontakt med denne Tunde då han var kvar i England, men helt plötsligt upphörde kontakten i samband med Biafra-konflikten.

Bland de jag minns fanns med från Uddevalla var bl.a. Bo Gabrielsson, Nils Oltegen, Bill Rylén, Bernt Gustavsson (Bernts blommor?), Bengt-Åke Johansson, Ulf Hedemyr samt ett fåtal tjejer (tyvärr kommer jag inte ihåg några namn) som "plockades upp" utmed färdvägen, från Munkedal, Hällevadsholm o Tanumshede.

En av anledningarna till denna sena vintervecka var nog att skidentusiasten Arndt ville bevista den årliga elljustävlingen i Lillehammer, då skidcirkusen med de nordiska världsåkarna Harald Grönningen, Germund Eggen, Finnskoga-Lasse Olsson m.fl. Senare på kvällen kunde Arndt frottera sig med dessa laggens mästare. Han lyckades nog få Harald G. till någon tävling i U-a om jag inte minns alldeles fel.

Jag lever än i dag i ovisshet om denna resa gick i Uddevalla Skidklubbs regi eller om det var "Arndts resa". Vet någon om vilket år de började och hur länge de arrangerades?

Vänligen


Bengt Hederén"

Tilläggas kan att Arndt Winberg var född 27 maj 1907 och avled 17 november 1993.//

6 kommentarer:

 1. Födelseåret har nog blivit lite fel.

  SvaraRadera
 2. Du har så rätt! 1907 skall det förstås vara.

  SvaraRadera
 3. Resorna ordnades av Uddevalla SK. De står omnämnda i USK:s jubileumsbok 1999 (70 år), som är skriven av undertecknad. USK, med Arnt i spetesen, försökte ordna skidtävlingar i Uddevalla med olympiaeliten år 1952 (OS i Oslo), men tävlingen regnade bort. År 1959 ordnade dock USK/Arnt skidtävling på Gustafsberg vid Landbadet, med deltagare som Harald Grönningen, Gjermund Eggen och Åke Wingskog. Två år senare lyckades man igen och då vanns loppet av Haakon Brusveen från Norge.
  Arnt var ordförande i USK hela 35 år, åren 1938 - 1972.
  Tilläggas kan också att Arnt hade ett stort engagemang i cykelklubben Uddevalla CA, där han satt i styrelsen 18 år (1927 - 1944. Även här hade han sitt finger med i spelen vid de stora tävlingarna som SM 1943 och NM år 1951. Mer om detta finns att läsa om i UCA:s 80 års-jubileumsbok också den skriven av undertecknad.
  Avslutningsvis kan nämnas att Arnt Winberg jobbade som säljare på Schwartzman och Nordström.

  SvaraRadera
 4. Då skulle det vara trevligt om Åke Hansson i jubileumsskriften kunde leta upp när dessa skidresor startade och när de upphörde, tack.

  SvaraRadera
 5. Mycket intressant och trevlig artikel, bengt h!

  SvaraRadera
 6. Var för egen maskin och hälsade på Föreningsarkivet och fick fram USK´s lilla jubileumsskrift och kunde konstatera att resorna gick under 50- o 60-talet, alltså fanns där inga tydligare uppgifter. Men tack i alla fall - Föreningsarkivet - för att jag oanmäld fick tränga mig på

  SvaraRadera