2008-02-28

Sanningens minut för simningen i Uddevalla


Sanningens minut närmar sig. I morgon fredag kl 1830 äger Uddevalla Simförenings årsmöte rum. Styrelsens förslag till årsmötet är att lägga ner föreningen och, under förutsättning att Skäret SS fattar ett likadant beslut, föra över alla medlemmar, verksamhet och föreningslokalen till Uddevalla Sim.
Jag skrev om detta på Uddevallabloggen http://uddevallare.blogspot.com/search?q=Gamla+hajar i oktober 2007. Så plötsligt den 5 februari i år bröt det ut en debatt i kommentarerna till det blogginlägget. Irene Börjesson och Maggan (som jag inte är helt säker på vem det är) började ifrågasätta mina motiv till inlägget i oktober. Jag förstod, precis som jag trott hela tiden, att frågan fortfarande är en het potatis.
I mitt förra inlägg beskrev jag situationen 1983 då vi hade samma ambitioner. Jag var sekreterare i Skäret SS. Styrelserna i de båda simföreningarna förberedde en sammanlagning och det hela gick i stöpet genom att f d USF:are kort tid före den föreningens årsmöte gick in som nya medlemmar och lyckades därmed rösta ned förslaget. Styrelserna i de båda föreningarna togs helt på sängen av detta i vårt tycke oetiska och omoraliska agerande. Resultatet blev att flera av USF:s lovande simmare i besvikelse gick över till Skäret.
Nu har vi läst att flera centralfigurer i Skäret SS gått in som medlemmar i USF och tänker gå på den föreningens årsmöte och, får man förmoda, rösta för att lägga ned USF. Bohusläningens sportchef Karin Carlsson fördömde deras agerande i sin spalt häromdagen. Vad hon glömde, eller möjligen inte kände till, var de gamla USF:arnas beteende för 25 år sedan. Sett mot den bakgrunden kan jag förstå Skäretledarnas agerande denna gången.
Skäret SS har sitt årsmöte näste torsdag och det vore närmast en sensation om inte det årsmötet skulle rösta för sin styrelses förslag som är i stort sett identiskt med USF:s.
Nej, det är i morgon det gäller! Skall det lyckas att slå ihop simföreningarna denna gången? Jag är tveksam. Jag räknar med att få information om hur det gått kort tid efter årsmötet och skriver då om det här på Uddevallabloggen.//

11 kommentarer:

 1. Eftersom du envisas med att hävda att ett antal "gamlingar" i elfte timmen löste medlemskort i USF för 25 år sedan, med avsikt att förhindra en sammanslagning med Skäret, känner jag mig manad att bemöta detta. Redan på den tiden arbetade jag på USF:s kansli och det förkom inga sådana medlemmar. Däremot fanns det ett antal medlemmar som stadigt kom på föreningens årsmöten. Så även denna gång. Ett flertal av dessa hade varit med om att bilda Uddevalla Simförening 1926 och ville väl med sin röst förhindra en nedläggning av föreningen. Att jämföra det med agerandet från Skäret-medlemmarna som blir medlemmar i USF strax före jul 07, med ett syfte, att se till att USF går i graven, är som att jämföra äpplen och päron. I dag är det årsmöte i USF och efter det är väl alla nöjda och glada. Eller!?

  SvaraRadera
 2. Jag är inte så säker på att USF läggs ned. Och jag är inte säker på att det är det bästa heller.

  SvaraRadera
 3. Trevligt med debatt. kan konstatera att skäret har röstat ja till en ny förening i uddevalla. tror inte det har varit så här nära förr. skulle vilja be om hjälp med en historieberättelse om simmklubbarna i uddevalla, skall läggas som bilaga till de nya stadgarna i "UDDEVALLA SIM"
  det är ju inget som dör bara ett nytt kapitel i verksammheten.
  Tack

  Ricky Olsson

  SvaraRadera
 4. Det gläder mig att Ricky Olsson plötsligt fått intresse av Uddevalla Simförenings historia. Är lite förvånad, eftersom Ricky Olsson och USF:s styrelse 2007 och framåt starkt jobbat för att lägga ner USF och detta lyckades ju också efter benäget bistånd av ett ganska stort antal personer från Skäret som i elfte timmen blev "stödmedlemmar" i USF.

  SvaraRadera
 5. Tjenare Ricky! Och Gunnar!
  Med ditt plötsliga intresse för Uddevalla Simförening och dess historia kan jag rekommendera USF-Nytt, en publication föreningen hade under många år. Under min tid som först sekreterare och sedan ordförande vill jag påstå, att den blomstrade.
  Ta fram USF-Nytts specialupplaga för 70-årsjubileet. Kanske något för dig också, Gunnar.
  Det gläder mig, att du Gunnar inte är säker på, att en sammanslagning var det bästa. Jag delar din uppfattning och kan definitivt inte acceptera sättet som det skedde på. Den bitterhet som nu finns får USF:s styrelse helt ta på sig. Ett annat och mer öppet handlingssätt hade gett en homogen förening med förtroende för varandra. Man gör helt enkelt inte så, som USF:s styrelse gjorde mot medlemmarna, som de var satta att representera. De hade god hjälp av medlemmar från Skäret, men det är upp till dessas samveten. Jag var en av revisorerna, som inte rekommenderade styrelsen ansvarsfrihet och det fanns många goda skäl till detta ställningstagande. Men med en majoritet av medlemmar från Skäret spelade det just ingen roll vad vi övriga sa eller gjorde. USF:s stadgar ansågs vara trams av en av Skärets medlemmar och ordföranden Ricky upprepade ordet och fasställde, att så var det. Det var ett uppgjort möte och ett av bevisen på det var, att varken verksamhetsplan eller budget för 2008 hade tagits fram. Dock fanns detta på dagordningen, men så långt kom vi inte. Då var USF redan historia.
  Till Ricky vill jag säga, att det är trevligt, att du nu står för vad du skriver med ditt namn. Till dig Gunnar och andra vill jag förklara, att Ricky och/eller hans styrelsekolleger inte drar sig för att skriva anonymt med icke existerande mailadress på t ex min hemsida.
  Lena Boustedt
  En gång funktionär, sekreterare, ordförande och slutligen revisor i Uddevalla Simförening

  SvaraRadera
 6. Ser att "Anonym" vaknat till liv igen i den sena våren.
  Så meningslöst att ha en åsikt, när man inte vågar stå för den.
  Sedan undrar man ju vad "Anonym" gjort för goda gärningar för simningen.

  Lena Boustedt, simkunnig men inte så mycket mer.

  SvaraRadera
 7. Du får vara anonym, men då måste du ange det i ditt mail!
  Betyder det Gunnar, att du vet vem som så fegt sätter en hel familj i skampålen på din blogg?
  Är så fallet tycker jag, att du skall tala om det för exempelvis Irene, som representant för familjen.
  Din blogg kan väl ändå inte jämföras med en tidning och du inte med en journalist, som måste skydda sin källa?
  Hade "Anonyms" inlägg varit avsedd för en insändarsida i en tidning, hade den inte tagits in med personangrepp utan att insändarens namn publicerats.
  Anser du, att du som "blogginnehavare" har någon form av ansvar?
  Jag hoppas för allas vår skull och din bloggs trovärdighet, att du gör upp med familjen Börjesson och ger dem namnet på "Anonym".
  Kanske slipper vi då i fortsättningen fega anonyma personangrepp i debatterna, oavsett vad dessa gäller.
  Lena Boustedt

  SvaraRadera
 8. Till Lena B och Irene.
  Varje gång någon lämnar en kommentar till ett inlägg skickas ett mejl till mig. Eftersom jag inte hängt med den sista tiden och läst alla mejl hade jag därför ganska många rödmarkerade/olästa mejl. Därför upptäckte jag inte de senaste dagarna debatt till detta inlägg förrän nu ikväll. Jag inser att jag genast skulle ha tagit bort Anonyms inlägg då det är ett personangrepp som gränsar till förtal.
  Jag har tagit bort det nu.
  Och då blev jag också tvungen att ta bort Irenes inlägg då det innehöll citat från det föregående(Det är det ENDA skälet till att jag tagit bort det!).
  Nej Lena! Om jag fått det som ett mejl hade jag givetvis inte lagt ut det på bloggen och visst har jag ett ansvar. Det ansvaret innebär att jag omgående skall ta bort olämpliga kommentarer till bloggen. Jag får bli bättre på det och genast kolla vilka kommentarer som lämnas.
  När man lämnar en kommentar kan man välja att vara anonym. Om man inte vill stå med sitt namn i en fråga via mejl till Uddevallabloggen får man också vara anonym, men då vet jag vem det är och respekterar vederbörandes önskan.
  Eftersom Anonym inte har skickat ett mejl utan just skrivit en kommentar så VET jag INTE vem det är. Jag kan därför inte bidra med uppgifter om vem som har skrivit kommentaren.
  Det inträffade har gett mig en rejäl tankeställare och jag skall se om det går att ändra sättet hur man lämnar sin kommentar. Jag får fundera och undersöka det under helgen.

  SvaraRadera
 9. Till Gunnar och väldigt mycket till Anonym.

  Först ett påpekande om tid. Anonyms inlägg var daterat den 28 maj detta nådens år. Det hade således varit läsbart för alla en tid innan jag upptäckte det den 8 juni.

  Den här debatten handlade ju från början om en ev. sammanslagning mellan Uddevallas simföreningar, USF och Skäret. Under tidens gång framgick det med all tydlighet hur ett antal personer i båda föreningarna spelade ett tjuv och rackarspel och informationen var plus minus noll, i alla fall till medlemmarna i USF, som inte fanns i den innersta kretsen.
  Jag engagerade mig som revisor och fick skit för det från "den innersta kretsen" som säkert tyckte, att jag var besvärlig och satte käppar i hjulet för deras smygande.
  Bland annat fick jag på min hemsida, dit en relativt liten krets har adressen, ett anonymt inlägg, som i sin utformning hade stora likheter med Anonyms inlägg på denna blogg.
  Båda inläggen påminner mycket om det sätt som fd ordföranden i USF Ricky Olsson uttrycker sig och skriver på. Ett förhållande som jag påpekat tidigare på denna blogg och som Ricky haft möjlighet att dementera, om jag har fel i mitt funderande. Något som i så fall den fege Anonym får ta på sig.
  Med detta vill jag säga, att Anonyms inlägg visar, att allt inte gick rätt till när två föreningar blev en. Det visar också vilken sorts människor som nu tagit över simningen i Uddevalla.
  De har inte brutit mot någon lag i lagboken men väl mot den moraliska lagen.
  Det anser även Svenska Simförbundet som genom sin jurist givit fd ordförandena i USF och Skäret varsin rejäl knäpp på näsan.

  Lena B

  SvaraRadera
 10. Till Gunnar och "Anonym"
  Den 11/6 blev jag uppringd av en vän som upplyste mig om att jag och min familj var utsatta för ett fult angrepp på Uddevalla-bloggen. När jag läst påhoppet från "Anonym" skrev jag omgående en kommentar. "Anonym":s inlägg hade då funnits sedan den 28/5, alltså ca 2 veckor. Du Gunnar tog bort det (och även min kommentar)den 12/6, men då var skadan redan skedd. Jag hade sedan tidigare bestämt att bloggandet om simningen, för min del, var ett avslutat kapitel, men kände att efter påhoppet från "Anonym" var jag tvungen att bemöta det. Nu är det så här Gunnar, att efter ett sådant angrepp mår varken jag eller mig närstående personer speciellt bra. I mina tankar finns det ett litet antal personer som kan tänkas vara "Anonym". Och så länge inte "Anonym" kliver fram ur skuggorna kvarstår mina misstankar mot dem.
  Irene Börjesson

  SvaraRadera
 11. Irene!
  Jag delar helt din uppfattning om anonyma kränkande skriverier och som jag skrev i mitt förra inlägg så kommer jag att granska alla kommentarer omgående och ta bort dem om så skulle behövas. Många som skriver under Anonym skriver ändå sitt namn underst i rutan, men så inte denna gången.
  Jag har dock svårt att tro att så värst många hunnit läsa inlägget då man ju måste leta specifikt efter det, men det kan jag förstås inte veta. Liksom jag inte heller har en aning om vem Anonym är.

  SvaraRadera