2008-02-24

Bo Foss minns Oddevallen

"Hej Gunnar!
Jag läste om Oddevallen och vill gärna berätta att jag har personligt minne av denna idrottsplats. Jag vet bestämt att jag var där vid åtminstone ett tillfälle. Det var en DM-final mellan Oddevold och Munkedals IF någon gång i början på 50-talet. Det enormt segertippade Oddevold förlorade dock, jag tror med 2-3, vilket naturligtvis gjorde oss tillresta munkedalsbor stora i korken. Numera är Munkedals IF degraderat till en gärdsgårdsserie men har en gång i tiden mött storheter som Örgryte, Gårda och IFK Göteborg. Oddevold har ju lyckats bättre.

Apropå Gustaf Thordén har jag minne av honom också. Så vitt jag vet var han född i just Munkedal vid hamnen. Han var lidelsefullt intresserad av fotboll och när varvet byggdes upp i Uddevalla rekryterades bl a folk från Göteborg och bland dem en del elitfotbollsspelare, t ex Sanny Jacobsson och Stig Andersson från GAIS och en finsk landslagsspelare, som jag just nu glömt namnet på (ev Wirhola). Varvet fick på det sättet ett bra korplag som i princip vann alla matcher mot seriespelande "riktiga" lag. Thordén var ofta med på matcherna.

Varvets IF var så bra att de också ville vara med i seriesystemet. Enligt uppgift blev de vägrade detta på grund av att klubben var ett korplag. Då tog de steget att gå med i klubben Oddevold IK, som på den tiden låg långt ner i seriesystemet. Detta innebar för nämnda klubb att de fick en massa elitspelare, vilka naturligtvis tog över A-laget. Oddevold klättrade sedan snabbt upp i serierna. Jag tror att detta är en korrekt beskrivning!
Hälsningar
Bo Foss
Nybro"


Tack Bo!

Det är sannolikt Jorma Vaihela du tänker på. Den finske landslagsmannen i fotboll värvades av Gustaf Thordén till Oddevold. Han var född 1925 och stannade kvar i Sverige efter fotbollskarriären. Sonen Seppo har låtit omtala sig i Idrottssverige. Bl a har han varit ordförande fär Svenska Bandyförbundet och klubbdirektör i Blåvitt.

Jorma Vaihela avled 2006 i Kungälvs kommun.//

2 kommentarer:

 1. Angående Thordén så föddes han enligt honom själv i boken "Alla mina skepp" i en vindskupa i Skomakaregränd i Uddevalla. Tage Berglund skriver i "Minnen och bilder" att det var i nr 4. Det är det lilla ljusgula huset som när jag var i Uddevalla för 2 veckor sedan fortfarande stod kvar. Det ska snart rivas. Man tycker ju att det hus där en av stadens mest berömda personer föddes kunde få stå kvar eller flyttats till en annan plats om det nu inte passar in i de nya planerna för kvarteret.

  Martin Hultgren

  SvaraRadera
 2. Hej,

  lustigt, jag och några kompisar satt häromkvällen och diskuterade Odevallen. Ett par av oss har ju varit på matcher där. Min kompis påstod att det kunde vara 15 000 besökare på derbyna, vilket låter helt osannolikt med tanke på arenans storlek och det på VM-matchen på Rimnersvallen var 18 000 besökare! Hur stor var egentligen Oddevallen? Jag minns den som ganska liten.

  Sanny Jacobsson bodde på min gamla gård på Stora Nygatan (kvarteret Garvaren) och jag minns mycket väl när han kom glidande i varvets fina limousine (eller vad det var). Han var anställd som chaufför på varvet. Ni kan tänka er vi ungars beundran när idolen Sanny kommer släntrande över gården i sin tjusiga chaufförskostym! Sannys bror Karl-Alfred var för övrigt stor fotbollstjärna i Göteborg (Gais)och Thordén hade försökt värva honom också.


  Staffan Fenander

  SvaraRadera