2008-02-23

Oddevallen


Martin Johansson frågar:

"Jag har vid ett flertal tillfällen läst om Oddevallen som IK Oddevolds första hemmaplan. Det jag inte kunnat lista ut är var denna fotbollsplan låg. Vet du var Oddevallen låg, och syns det några spår av den idag?"

Mycket riktigt var Oddevallen IK Oddevolds hemmaplan. Gustaf Thordén finaniserade spelarköp och stöttade klubben ekonomiskt och på andra sätt. Han försökte att få in Oddevold på Rimnersvallen men det skulle betyda att en av de dåvarande klubbarna där, Svane, inte skulle få plats.

Till slut tröttnade Thordén och byggde en egen arena, Oddevallen, på varvets område strax öster om själva varvet.

På den ekonomiska kartan från 1937 fanns visserligen inte Oddevallen men jag har ringat in med rött platsen där den låg.

Thordén utlyste en namntävling och Oddevallen vann. Arenan invigdes den 5 augusti 1951 och alla grabbar upp till 14 år fick gratis inträde.

När Rimnersvallen byggdes om till VM-arena 1958 flyttade också Oddevold sina hemmamatcher dit. Och de tog med sig ståplatsläktaren, som nu ligger mitt emot huvudläktaren på Rimnersvallen.

Nej, det finns inga som helst spår efter Oddevallen i dag, om man inte räknar Oddevillan som låg strax bredvid och som fortfarande finns. Se särskild artikel om den.//

1 kommentar:

  1. Kollar kartan och ser att Slängom fanns redan då! Alltså själva ordet Slängom, vad betyder det, eller varför heter platsen det.

    SvaraRadera