2008-02-26

Fredagens översvämning


Den här bilden har jag haft tidigare här på Uddevallabloggen. Så här skrev jag då:

"Scenariot på den här bilden är inte helt osannolikt. Det förutsätter att vattennivån har höjts med en meter, på grund av antagen växthuseffekt samt ett extremt högvatten (flod och kraftig syvästlig pålandsvind som övergår i nordvästlig).
Översvämningsområdet ligger då på + 2,7 meter och vi ser vilka stora områden som kommer att drabbas av översvämningarna. Inom översvämningsområdet ligger Bohusläns museum, Riverside och ett eventuellt nytt kulturhus".


Nu har vattennivån p g a växthuseffekten ännu inte stigit med en meter och ändå kunde vi i fredags konstatera att översvämningen nådde nästan samma omfattning som på bilden.

I går fick jag höra från arbetskamrater och andra hur långt vattnet nådde utanför själva hamnområdet. Exempelvis fick Göteborgsvägen stängas av redan vid den lilla rondellen vid infarten mot f d Folkets park. Och ICA Kvantum blev kringflutet av vatten. Västerlånggatan stängdes av och västra delen av Norra Hamngatan vattenfylldes etc etc.

I dagens Bohusläningen beskrivs situationen för några av de bilägare som fick sina bilar helt eller delvis förstörda av vattenmassorna.

Själv är jag lika förvånad varje gång då jag ser ett antal bilar stå kvar i vattnet på den stora Kampenhofsparkeringen. Lär vi människor oss aldrig? Är det inte välkänt att man skall låta bli att ställa bilen där vid stormvarning? Tydligen inte!

Och precis som flera gånger tidigare så kom till slut vattnet mycket hastigt. Några arbetskamrater satt och jobbade med utsikt över museets personalparkering. De kastade av och till ett öga mot parkeringen för att se om vattnet steg. Och plötsligt kom det. Man fick lämna vad man höll på med och rusa ut för att rädda sina bilar. Några beskrev hur de fick vada i vattnet.

På 10 minuter hade vattnet så att det var omöjligt att nå bilarna på Kampenhof. Och tog man ändå risken att vada i det stigande vattnet var det i flera fall försent för att kunna köra bilarna därifrån. Någon föreslår att en Hesa Fredrik skulle förvarna att vattnet stiger. Även om en sådan skulle finnas skulle man aldrig hinna till Kampenhof för att köra bort sin bil. Så snabbt går det.

Den här gången var det ändå stormvarning. Konstigare var det för något år sedan då det var absolut vindstilla i flera timmar. Bäveån låg spegelblank men ändå steg vattnet plötsligt och blev till en stor översvämning på en liten stund.//

1 kommentar:

  1. Parkeringsproblem helt klart - man ser i de här lägena att det finns en brist på säkert torrskodda parkeringsplatser. Således vore det ju utmärkt att bebygga kampenhof på olika sätt så att parkeringsplatser inbyggda i parkeringsgarage tillsammans med eventuell övrig verksamhet i byggnaderna hamnade ovan översvämningsnivån.

    SvaraRadera