2008-02-17

Kosovo självständigt - även i Uddevalla(Ljud- och videoklipp)

Precis samtidigt som premiärminister Thaçi kl 1530 läste upp Kosovos självständighetsförklaring i Pristina bröt jublet ut i Uddevalla. På långt håll hörde jag den här bilkaravanen närma sig och här passerar den rondellen vid Västerlånggatan på sin väg mot Kungstorget där självständigheten manifesterades.

Det var massor med bilar och ännu mer människor givetvis. Merparten var kosovoalbaner men det syntes också många svenskar ibland dem.


Och glädjen var total!

Det är inte utan att jag kommer att tänka på 1992. Den 30 juni det året avvecklades Bohusläns regemente och bara dagar därefter fylldes kasernerna med flyktingar ifrån kriget på Balkan. Huvuddelen av dem var kosovoalbaner och det spred sig snabbt rykten om att de stal i affärerna i Uddevalla. På hösten det året blev jag åsyna vittne till en polisjakt på en ung kosovoalban, kanske 16 år? Jag mötte honom i trappan i huset där jag bor och han hälsade artigt. När jag kom ut på gatan snurrade där flera polisbilar och de stängde av Skolgatan i båda ändar. I en av polisbilarna satt det en kvinna och jag fick för mig att hon hade utsatts för något våldsbrott.

Jag kontaktade polisen som sedan stormade in i min trappuppgång och uppigenom trapporna. Jag hörde hur poliserna träffade på ynglingen högst upp varvid flera slag hördes och poliserna skrek att ynglingen nu skulle skickas tillbaka till Kosovo.

Efter en stund kom de ned med sitt byte och ynglingen grät och tittade på mig som om han bad om hjälp. Jag tyckte inte synd om honom då, för den polisinsatsen var något av de större jag sett. Men när jag fick reda på att han stulit en chokladkaka på dåvarande livsmedelsaffären HP i Zachaus gränd fick jag dåligt samvete. Hade en dylik polisinsats dragits igång om det varit en svensk yngling? Knappast!

Jag har många gånger undrat om han finns kvar i Uddevalla? Och kanske han var med på Kungstorget i dag och firade självständigheten?//

5 kommentarer:

 1. Jaja, kan man inte skilja på mitt och ditt så skall det vara tack och adjö och sedan deportering per omgående.

  SvaraRadera
 2. Vart skall vi deportera Scandia-direktörerna?

  SvaraRadera
 3. Du har ingen mer video eller bild från den dagen då Kosova utropa självständighet? Vore snällt.

  SvaraRadera
 4. Tyvärr så är det som finns i inlägget det enda jag har. Jag kan se till att du får videoklippet och du skickar mej din mejladress.
  Mvh
  Gunnar

  SvaraRadera
 5. Skicka vidoen och de bilder du har till naim_murseli [at] hotmail.com är du snäll :) jag tackar och bugar.

  SvaraRadera