2008-02-06

Lindelöfs Ur


Den här bilden är från Lindelöfs Ur på Kungsgatan. Möjligen har den publicerats i Bohusläningen men jag vet inte säkert. Jag har den i mitt familjealbum.

När bilden togs hette affären sedan länge Axel Lindelöfs Eftr. Axel Robert Olsson Lindelöf föddes i Uddevalla 1873. I Sveriges befolkning 1900 nämns han som urmakeriarbetare och ensamstående. Men han var ju bara 27 år då så hans kanske gifte sig så småningom.

Långt senare tog John Karlsson, eller "Långe-John" som han också kallades över affären. John var mycket aktiv i Uddevalla Skidklubb och satt länge i dess styrelse. Det är John som står till höger. Till vänster sitter hans fru Karin, i mitten min pappa Karl Klasson och till höger urmakaren Hilding Linderoth. Affären låg i kvarteret Bagge vid Kungsgatan fram till dess att kvarteret revs. Under byggandet av det nya affärshuset låg Lindelöfs vid Norra Drottninggatan 8 men flyttade sedan in i kvarteret Bagge igen, nu på hörnet Kungsgatan - Kålgårdsbergsgatan. Där ligger affären fortfarande.

John och Karin överlät affären den 1 september 1973 till min far och deras släkting (till Karin tror jag det är) Lars-Göran Larsson. Den 16 november 1977 sålde så min far Karl Klasson sin andel till Lars-Görans svåger Anders Ödman. Det är fortfarande Lars-Göran och Anders som driver Lindelöfs Ur.

Som son till en urmakare fick jag tidigt min första klocka. Det var en som någon kund lämnat in för reparation men sedan inte hämtade ut den. Den gick uppåt väggarna!

Men då jag konfirmerade mig den 4 april 1959 fick jag min första nya Certina. Den hade jag till 30-årsdagen 1975 då pappa gav mig ett digitalt ur, som jag dock aldrig förlikade mig med. Själv hade han en jättefin batteridriven Certina DS i många år. Då han dog 1990 ärvde jag den och den har jag fortfarande. "Den går som en klocka", drar sig nästan ingenting. Jag skulle verkligen sakna den om jag skulle bli av med den. Må det inte ske!

John Karlsson var född i Uddevalla 1903 och dog 1973. Hans fru Karin var jämnårig med John och hon dog 1978. De bodde på Nonnens väg 5. Av Annaa M ( http://annaamattsson.blogg.se/ ) får jag höra att hennes släktingar John och Karins grav på Norra Kyrkogården är borttagen. Så förfärligt tråkigt att höra. Jag kände John och Karin väl och besökte dem flera gånger med mina föräldrar.

Jag vet inte orsaken till att just John och Karins grav har tagits bort men det är dock inte första gången jag hör talas om borttagna gravar. Oerhört trist!

Jag gjorde en slagning på ordet Lindelöf i Tidningsarkivet och här kommer träfflistan:

1922-12-02 Axel Lindelöfs Ur & Optiska affär, Kungsgatan. Annons.
1953-05-23 50 år fyller urmakaren John Karlsson, Lindelöfs Ur & Optik Eftr.
1961-11-19 Lindelöfs Eftr. ett moderniserat urmakeri. Affär.
1971-11-16 Lindelöfs Eftr. Ur & Optik 60 år. Jubileum. Stor annons. Personal sju stycken.
1973-02-26 Urmakare John E. Karlsson "Long-John", ägare till Lindelöfs Ur, död. 70 år.
1976-11-16 Om urmakareyrket och Lindelöfs Eftr. Karl Klasson. Av Kjell Edman.
1990-10-16 Urmakare Karl Klasson på Axel Lindelöfs Eftr, död.//

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar