2019-04-22

Uddevalla som Erik Dahlbergh såg det

(Klicka på bilden så blir den större)

Den här bilden är välkänd för många. Förlagan till den är ritad eller tecknad av Erik Dahlbergh. Ni vet, det är han som står bredvid kung Karl X och hans häst på statyn på torget.
Att han finns med på kungastatyn beror på att han skall ha varit organisatören av tåget över Stora och Lilla Bält. Moderna historiker menar dock att detta inte kan stämma. Icke för ty hittar man sådana uppgifter här och där i historieböckerna.Och han står ju som sagt där bredvid kungen på statyn.

Det som jag tycker är mer av intresse är huruvida han någon gång själv var i Uddevalla och om han då har gjort förlagan till bilden ovan. Bilden finns i det stora planschverket Suecia antiqua et hodierna (latin för det Forna och nuvarande Sverige).

Om man läser Erik Dahlberghs dagbok så finner man att han var i Uddevalla vid två tillfällen i samband med Gyldenlöwefejden 1675 - 1679. Så nog har han haft tid att teckna av staden. Man skall dock ha klart för sig att det är mycket som inte stämmer med verkligheten. Uddevalla kyrka till exempel skulle ju nästan inte kunna synas där den ligger bakom Agneberget. I stället är kyrkan förstorad så att man skall förstå hur den såg ut.

Vid ett tillfälle, i augusti 1675, passerade han dock inte genom staden. Så här skriver han i dagboken: "ty jag reste den 2 augusti till Groe (Grohed), till Ammenäs och över Uddevalla sund (Sunninge sund) till byn Staden (måste ju vara nuvarande Staen) benämnd och så till Kviström bro".

Man kan tycka att det var en udda väg att ta, men kanske ville han inte passera genom stadens tullar, vilket ofta var upphov till förseningar.

Wikipedia beskriver Suecian så här:

"Suecia antiqua et hodierna (latin för "Det forna och nuvarande Sverige"), även vardagligt kallad Suecian, är ett topografiskt planschverk med koppargravyrer över stormaktstidens Sverige på 1600-talet. Verket var från början tänkt som en gåva till främmande makter och betydelsefulla personer men började ges ut för försäljning 1716. Den innehåller 353 planscher varav ett hundratal är bilder på städer i dåvarande Sverige (inklusive Österlanden); något fler på slott och herresäten och resten är historiska platser som Birka och Uppsala högar, kyrkor eller annat som låg i samtidens intresse."  //

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar